Kutnohorský týden akordeonu slaví půlkulaté výročí
Check Accordion Trio

Více než 60 aktivních akordeonistů se sjede po páté do Kutné Hory. 5. ročník mezinárodního hudebního festivalu a mistrovských akordeonových kurzů se uskuteční od 20. do 25. srpna 2024. Vyučovat bude 5 lektorů v čele s Jytte von Rüden z Národní dánské hudební akademie. Mezi interprety posluchači najdou běloruského akordeonistu Aliaksandra Yasinského, Gankino Quintet nebo Check Accordion Trio.  

Předposlední srpnový týden se tradičně Kutná Hora stane mekkou akordeonistů a milovníků tohoto nástroje. Kutnohorský týden akordeonu propojuje mezinárodní hudební festival pro širokou veřejnost a mistrovské akordeonové kurzy. Prostor dostávají profesionálové, ale také amatérští hráči. Hlavní myšlenkou celé akce je láska k akordeonu a harmonice. Jako každoročně budou vyučovat Marie Čejnová, Markéta Laštovičková a Michal Čejna Karban, kteří společně tvoří úspěšné Check Accordion Trio. Z důvodu vysokého zájmu se lektorský tým rozšířil o vynikající českou akordeonovou pedagožku Ivanu Laštovičkovou a docentku Jytte von Rüden z Národní dánské hudební akademie.

„Kutnohorský týden akordeonu každoročně rychle roste. Účastníci a návštěvníci se vracejí s dalšími známými. Jsou zde i ti, kteří dosud nevynechali jediný ročník, to nám dělá pochopitelně nesmírnou radost. Pozoruji také neustále rostoucí hráčskou úroveň nebo cestu nových talentů akordeonu, které jsme u nás objevili. Na letošní ročník se velmi těším a už teď zvu všechny případné zájemce na 6. ročník v roce 2025,“ doplňuje akordeonová skladatelka, aranžérka a pedagožka (ZUŠ Havlíčkův Brod) Markéta Laštovičková

Pestrá dramaturgie nabídne koncerty situované na krásná místa Kutné Hory – Dačického dům, Kozí plácek, venkovní prostory restaurace Dačický. Program bude vrcholit v pátek 23. srpna v kostele sv. Jana Nepomuckého, kde v rámci gala koncertu zahraje Aliaksandr Yasinski. Posluchači jsou srdečně zváni také na slavnostní závěrečný koncert v neděli 25. srpna od 15:00 tamtéž. Zahrají účastníci kurzů, ale také velký akordeonový orchestr. Návštěvníci se mohou těšit také na Gankino Quintet (akordeon, housle, klarinet, kytara, kontrabas) složený z posluchačů pardubické konzervatoře. Na své si přijdou i milovníci lidové hudby během venkovního koncertu amatérského harmonikáře Davida Kopáčka. Festival zahájí Check Accordion Trio a dvě mladé nadějné akordeonistky – Daniela Holá (studentka Konzervatoře Plzeň) a Kateřina Šátková (žákyně ZUŠ Ilji Hurníka v Praze).

„Festival a hudební kurzy běží v podstatě nonstop od úterý do neděle. Celodenní inspirativní výuku večer uzavíráme zajímavým koncertem. Výjimkou je sobota, kdy účastníkům připravujeme speciální společnou hru. Na KTA si na své přijdou opravdu všichni. Každý rok se snažíme o maximální pestrost. Letos jsme si dali extra záležet! Kurzy máme dávno plné, ale srdečně všechny zveme na koncerty,“ láká do Kutné Hory lektorka, organizátorka, pedagožka hry na akordeon na Konzervatoři Plzeň a ZUŠ Ilji Hurníka Marie Čejnová

Vstupné na všechny akce je dobrovolné. Jako každý rok bude výtěžek ze vstupného věnován Nadaci Jedličkova ústavu, se kterou spolek Přátelé akordeonu i Check Accordion Trio dlouhodobě spolupracují.

tz, red

 

Zavřít menu