Rekordní šestnáctá Oakley Dačického12

O víkendu 9.-10.8.2024 vyrostlo u chrámu svaté Barbory výjimečné sportovně-kulturní zázemí pro akci pořádané místním spolkem Club deportivo Kutná Hora, která přivedla na start stovky aktivních běžců a diváků. 16.ročníku běžeckého závodu Dačického 12 předcházel už tradiční charitativní Běh pro Světlušku, kdy se na zhasnutou trať historickým centrem Kutné Hory vydalo přes 150 běžců nejrůznějšího věku. A na hudebním pódiu vystřídala electro undergroundová kapela Midilidi domácí Vinc and Red light street. Vrcholem byl sobotní závod na 12 kilometrů údolím Bylanky a Vrchlice s vloženým závodem na kratší trať 5 kilometrů, po kterém následovaly závody dětí. Jako úplně první vyrazila na trať domácí skupina nordic walking.

Startovací pistole se ujal legenda kutnohorské atletiky, předseda a zakladatel místního oddílu SKP Olympia Karel Ptáček a na kratší trať vyběhlo přes 80 závodníků. Vítězem se mezi muži stal domácí Jakub Vrbenský z týmu Olympia Spartan Training v čase 0:20:35, nejrychlejší ženou byla na „pětce“ Nikol Plíhalová z Mukařova za 0:25:36.

Na královské trati 12 km potvrdil roli favorita Martin Zajíc z Runczech Racing Team/Adidas, jeden z nejlepších českých běžců, který vyhrál o parník ve vynikajícím čase 0:42:12. Traťový rekord z loňska jiného mimořádného českého běžce a účastníka MS v bězích do vrchu Jáchyma Kováře odolal a těší se na překonání v dalších letech.

Perfektní představení nabídli na této trati kutnohorští běžci, celkově druhý finišoval Tomáš Tvrdík za 0:45:40, třetím v cíli byl Vladimír Srb, vítěz D12 z roku 2017, za rovných 46 minut.

V absolutním pořadí na 20. místě doběhla Koleta Moravcová z Olympia Spartan Training (0:52:09), nejrychlejší Kutnohoračkou a zároveň druhou ženou v cíli byla Martina Pavlíková (rovněž z Olympia Spartan Training) v čase 0:55:20, pro změnu třetí místo brala opět závodnice z kutnohorského oddílu spartanů Martina Pohořalá (mj. nejrychlejší v kategorii 45+) ve vynikajícím čase pod 56 minut.

Kutnohorský tým spartanů z Olympia se stal nejúspěšnějším týmem letošního ročníku – třikrát první místo, ale rekordní bylo třeba i historicky nejvyšší příčka domácího závodníka  v absolutním pořadí na bedně – Tomáš Tvrdík a jeho 2.místo nebo 93 startujících dětí ve 4 kategoriích dětských závodů.

Zajímavostí byl start ministra vnitra Víta Rakušana, který běžel Dačického již poněkolikáté. Do cíle doběhli i další velké postavy závodu, jako oba účastníci všech dosavadních 15 ročníků Vladimír Kvíz a Martin Železný, první vítěz D12 z roku 2009 Pepa Vodička nebo Jirka Zajíc, borec s nejvyšším počtem vítězství v prestižní kategorii nejrychlejší Kutnohorák. Do cíle „dvanáctky“ doběhlo 234 závodníků.

Nejstarším účastníkem byla sportovní legenda z Chlístovic Bohouš Strnad (ročník 1943), nejmladším Vilda Vavák z domácího CD*KH (2016), oba absolvovali 5 kilometrů.

Organizátoři děkují všem závodníkům, partnerům a městu Kutná Hora (ceny a medaile předával starosta města Mgr. Lukáš Seifert) a zvou na příští ročník D12 v termínu 8.-9.8.2025.

Další info a podrobné výsledky na www.dacickeho12.cz

Michal Vavák

 

Zavřít menu