Noc literatury: Zajímavé osobnosti četly ukázky z knih současné evropské literární scény

Po jedenácté zorganizovala Městská knihovna Kutná Hora Noc literatury. Lidé poslouchali úryvky z evropské literatury na zajímavých místech města v pátek 20. září od 18:00.

Páteční večer zpestřila kutnohořanům čtyři předčítání úryvků z knih z evropského prostředí. Lidé se scházeli v Městské knihovně s herečkou Lucií Kožinovou, v kostele Církve bratrské v Masarykově ulici s hercem Igorem Chmelou, v Základní umělecké škole s herečkou Sabinou Rojkovou a v Galerii Felixe Jeneweina s hercem Alešem Petrášem.

Čtení probíhala paralelně a každé trvalo zhruba půl hodiny. Lidé si mohli sami zvolit další místo, kde si úryvek poslechnou. Třeba herečka Lucie Kožinová předčítala z knihy Olgy Fečové Den byl pro mě krátkej: Paměti hrdé Romky a z knihy od Johna Boyna s názvem Můj bratr se jmenuje Jessica zas četla herečka Sabina Rojková.

Noc literatury kutnohořané navštěvují už od roku 2012, kdy se k organizaci happeningu připojil Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). Organizace akce v našem městě se Městská knihovna Kutná Hora ujala následujícího roku.

Noc literatury je celostátní literární událost, kterou poprvé zorganizovalo České centrum ve spolupráci s EUNIC (sdružení evropských národních kulturních institutů), se zahraničními zastupitelskými úřady, se Zastoupením Evropské komise v ČR a s nakladatelstvím Labyrint v roce 2006. První ročníky ale lidé mohli navštěvovat jen v Praze.

Dora Procházková

Zavřít menu