Čeští patroni na Nepomuku jsou v péči restaurátora Martina Kulhánka

Více než tři metry vysoké sochy světců shlížejících do Husovy ulice v Kutné Hoře z průčelí barokního kostela svatého Jana Nepomuckého jsou od srpna v péči restaurátora Martina Kulhánka. Restaurování soch znázorňujících české patrony sv. Vojtěcha a sv. Prokopa potrvá do konce října. 

„Jako autora soch, které byly vytesány z místního mušlového vápence, je uváděn Václav Advocas. Osazeny byly mezi lety 1751 a 1752. Naposledy byly restaurovány v 80. letech minulého století,“ uvedl Martin Kulhánek a vysvětlil, že zhoršující se stav soch byl odhalen předběžným průzkumem, a proto bylo nutné přikročit k jejich restaurování. „Nejmarkantnější bylo především silné znečištění povrchu soch holubím trusem. Společně s uzavřením povrchu kamene nepropustnými krustami vedlo k postupnému narušení soudržnosti původního materiálu a tím i ke ztrátám původních detailů modelace soch,“ vysvětlil restaurátor. Po odstranění vrstev holubího trusu a hnízd a po dezinfekci povrchu přistoupil před dalšími kroky čištění kamene ke zpevnění nejvíce narušených částí. Součástí prací je i rekonstrukce chybějících částí modelace soch a oprava kovových atributů.

„Kostel sv. Jana Nepomuckého v Husově ulici má město od Římskokatolické farnosti – arciděkanství Kutná Hora dlouhodobě v pronájmu. V nájemní smlouvě se zavázalo, že do konce roku 2024 zajistí zrestaurování soch světců z průčelí kostela, aby se mimo jiného prodloužila i jejich životnost,“ dodala Jana Jelínková z oddělení památkové péče MěÚ Kutná Hora.

M. Pravdová

Zavřít menu