Dušičky jako příležitost k zastavení se

,,Památka zesnulých připadá na 2. listopadu. Je významným křesťanským náboženským svátkem věnovaným vzpomínce na blízké, kteří již nejsou mezi námi. Je to příležitost zastavit se a přemýšlet o svém životě v souvislosti s jeho konečností. Máme možnost uctít svůj rod a to, že na světě jsme jen díky našim předkům. Je to příležitost jim poděkovat a zavzpomínat na ně“.

Již počtvrté nesu odpovědnost za přípravu hřbitovů na tento čas. V kombinaci s každoročním příběhem, kdy pro nás nejdříve listy stromů zahrají barevné divadlo, aby poté zasypaly areály pohřebišť, je dušičkový čas pro správu nejnáročnějším obdobím. Když jsem byl malý kluk, běhat a skákat v hromadách listí byla nejlepší zábava. Teď už vím, jak listí ze stovek stromů, padajícího do členitého terénu plného cest, hrobů a nízkých dřevin náš tým nebývale zaměstná.

Letos se pro některé z vás stává návštěva hřbitovů o něco komfortnější a nejenom já jsem za to strašně rád. K městskému hřbitovu se smuteční síní již od září zajíždí k nové zastávce ,,U hřbitova“ autobus a před vstupní branou do areálu malínského hřbitova byl z kamenné dlažby vybudován nový chodník a 2 místa pro stání aut návštěvníků.

Na hřbitově U Všech svatých byla zahájena 3. etapa revitalizace, jejíž začátek posouvala zdlouhavá agenda. Město získalo dotaci na retenční nádrže, které bude plnit dešťová voda. S jejím využitím se počítá pro potřeby správy hřbitova anebo na péči o zeleň při údržbě města. A právě tyto nádrže se budou brzy instalovat na určená místa mimo areál přímo za ohradní zdí. Provoz hlavního hřbitova o letošních Dušičkách již nebude dotčen žádnými stavebními pracemi.

 

Josef Kraus,

Správa hřbitova

Zavřít menu