V bývalém klášteře voršilek, dnes sídle společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, lisovali 6. února takzvané slámové víno. Hrozny sušené na rohožích ze žitné slámy nasypali vinaři do lisu po jedenácté hodině a o pár minut později později už do sklenky dopadly první kapky vzácného moštu, který poslouží pro výrobu lahodného moku.

.
Stát se součástí nevšedního okamžiku, kdy budou lisovány hrozny, které vysychaly po dobu čtyř měsíců na rohožích ze žitné slámy, dorazily také milovníci královského nápoje z řad Kutnohořanů.
Hrozny odrůdy Hibernal sklidili kutnohorští vinaři 19. října ve viniční trati Na příčce mezi obcemi Vinice a Vinaře. Jedná se o velmi starou trať, která vyniká jižní expozicí a nachází se ve zvrásnění podhůří Železných hor.
„Hrozny jsme po sklizení uložili na slaměné rohože v dobře větrané místnosti a nechali schnout. Dnes jsme je sebrali. Z původní cca půl tuny hroznů nám zůstalo sto kilogramů cibéb (částečně seschlých bobulí révy vinné). Cibéby lisujeme na malém ručním lisu s objemem koše 150 litrů. Práce je to zdlouhavá, ale výsledek stojí za to. Cukernost vylisovaného moštu dosahuje 36 stupňů normalizovaného moštoměru (36 kilogramů přírodního cukru na sto litrů moštu),“ přiblížil ředitel firmy Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.
Vylisovaný mošt putoval následně do demižonů, kde bude pomalu kvasit. Celý proces výroby je velmi náročný a tomu odpovídá i cena finálního produktu, za dvoudecilitrovou lahvičku slámového vína zaplatíte až šest set korun. Letošní slámové víno z Kutné Hory budeme moci ochutnat poprvé na podzim letošního roku, pravděpodobně na přelomu října a listopadu.

(jok)

.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu