V bývalém klášteře voršilek se v pátek uskutečnil již 6. ročník lisování slámového vína. Hrozny sušené na rohožích ze žitné slámy nasypali vinaři do lisu po jedenácté hodině a o málo později už do sklenky dopadly první kapky vzácného moštu, který poslouží pro výrobu slámového vína. ………………………………………………………………

Stát se součástí nevšedního okamžiku, kdy budou lisovány hrozny, které vysychaly po dobu čtyř měsíců na rohožích ze žitné slámy, dorazilo několik desítek milovníků královského nápoje. Hrozny odrůdy Rulandské šedé pro letošní slámové víno sklidili kutnohorští vinaři z vinice Nad kapličkou. Jedná se navíc o hrozny z první, panenské sklizně z nové kutnohorské vinice, o to byla chvíle slavnostnější. Sklizeň zdravých a vyzrálých hroznů, které dosahovaly cukernatosti 20,5 stupňů normalizovaného moštoměru, proběhla 21. října 2013. Podařilo se sklidit dvě tuny hroznů. Po téměř čtyřech měsících uložení na slámových rohožích v dobře větraném prostoru byly hrozinky nádherně vyschlé. I přes vysoký obsah cukru si ponechaly svěží kyselinku, což je pro výsledný produkt velice důležité.
„Je tam kyselinka typická pro loňský ročník. Ročník 2013 bude ideální pro archivaci a některé z nás tohle víno možná přežije,“ prohlásil po ochutnání první sklenky vylisovaného moštu ředitel firmy Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský.
Mošt se lisoval na malém ručním lisu s objemem koše 150 litrů. Práce je to zdlouhavá, ale výsledek bude stát jistě za to. Slámové Rulandské šedé budeme moci ochutnat na podzim letošního roku, pravděpodobně na přelomu října a listopadu.

(jok)

.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu