17. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora se uskuteční od 1. do 9. června, připomene i významná výročí českých skladatelů

17. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora bude významně reflektovat Rok české hudby, zejména 200 let od narození Bedřicha Smetany, 170 let od narození Leoše Janáčka…  Festival si zachovává po sedmnáct let jedinečnost v rámci festivalů ČR v tom, že většina skladeb se zkouší a studuje v Kutné Hoře. To umožňuje mimo jiné nástrojovou variabilitu koncertů i čerstvý a často vzrušující přístup k interpretaci. Letos budou mít nejen příznivci komorní hudby příležitost seznámit se i s fotografickým talentem violoncellisty a uměleckého ředitele festivalu Jiřího Bárty a to od 31. května do 28. června. V rámci festivalu budou v kostele sv. Jana Nepomuckého instalovány velkoformátové fotografie na téma s tématy portréty, krajina a architektura, exotické země.  

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora, který se letos uskuteční od 1. do 9. června, je známý především mezi milovníky klasické hudby jako festival komorní hudby s vytříbenou dramaturgií, kterou připravuje uznávaný violoncellista Jiří Bárta. Jeho dramaturgie se vyznačuje velmi rozmanitým programem (od klasické komorní literatury, pozapomenutých děl, soudobé hudby, interpretací méně známých autorů až po projekty na hranici žánrů). Jiří Bárta při přípravách klade důraz na princip dramaturgických kontrastů, přičemž se mu daří vytvářet vyváženou kombinaci náročnosti a posluchačské atraktivnosti.

Jak uvedl Jiří Bárta, 17. ročník Mezinárodního festivalu Kutná Hora si oproti svému názvu klade za cíl být převážně národní. „Jestliže se v minulých letech svou dramaturgií zaměřoval na uvádění skladeb světového klasicko-romantického repertoáru v kontrastu se zřídkakdy prováděnými soudobými opusy, letošnímu Roku české hudby i dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany se oddá s láskou a péčí,“ uvedl Jiří Bárta a doplnil, že průřez klavírní tvorbou Bedřicha Smetany od skladeb neznámých až po ty nejhranější nabídne klavíristka Jitka Čechová. Téměř celý Smetanův komorní odkaz zazní na samostatných večerech. „Nebyl by to ale náš festival, aby ve své tradici nehledal překvapivé kontrasty – Smetanův kvartet „Z mého života“ zazní v sousedství dojemně nostalgického Kvintetu pro klarinet a smyčcový kvartet předčasně zesnulého Hanuše Bartoně, Janáčkovo klavírní Concertino, Preludia Miloslava Kabeláče a Kuchyňská revue Bohuslava Martinů. Trio Petra Ebena se střetne s triem Smetanovým, dechový kvintet Pavla Haase pak s Janáčkovým sextetem „Mládí“. Rok české hudby chápeme jako šanci autorům, své místo si na piedestalu české hudby hledajících či (dočasně) z něj sestoupivších: vedle zmíněného Hanuše Bartoně to jsou Luboš Fišer, František Gregor Emmert, Karel Husa, Miloslav Ištván, Ondřej Kukal, Vít Zouhar a Pavel Zemek-Novák. Zřídkakdy prováděné Diabelliho variace Ludwiga van Beethovena v podání Igora Ardaševa či v Praze nalezený Haydnův violoncellový koncert C dur, skladby Bachovy, Messiaenovy, Prokofjevovy, Dusapina, Vivaldiho i Kodályho, chápejme tentokráte jako pozdrav a hold české hudbě. Tentokrát pouze v rukách českých interpretů,“ dodal Jiří Bárta.

Realizace festivalu probíhá ve spolupráci se ZUŠ Kutná Hora. Studenti i učitelé mají možnost sledovat zkoušky, nechat se motivovat či inspirovat. Dále poskytujeme slevy všem studentům, ZTP, důchodcům od 65 let. Studentům z hudebních škol umožňujeme vstup zdarma.

Vice na www.mfkh.cz ZDE.

tz, red

 

 

 

Zavřít menu