Na setkání turistických oblastí Kutnohorsko a Kolínsko navazoval 23. dubna veletrh regionálních potravin
Veletrh regionálních potravin v klášteře sv. Voršily. Foto: Lenka Dytrychová

Další ze setkání turistických oblastí Kutnohorsko a Kolínsko se uskutečnilo v úterý 23. dubna v Dačického domě, a to ve spolupráci s turistickou oblastí Polabí a Pojizeří. Pozváni byli podnikatelé v cestovním ruchu, členové turistické oblasti i odborná veřejnost, zástupci členských měst Kutnohorsko a Kolínsko a nechybělo zastoupení Středočeské centrály cestovního ruchu (SCCR).

Přítomným byl představen projekt Cesta za požitky, Pustit k vodě a zástupce MAS lípa pro venkov seznámil publikum s dotačním programem pro podnikatele s širokým spektrem uplatnění.

Na setkání v Dačického domě přímo navazoval  veletrh regionálních potravin pořádaný společností Vinné sklepy Kutná Hora za podpory turistické oblastí Kutnohorsko a Kolínsko, MAS Lípa pro venkov, Okresní hospodářské komory Kutná Hora, Zemědělského svazu Kutná Hora, Okresní agrární komory, Města Kutná Hora a Města Čáslav. Hlavním cílem veletrhu v klášteře sv. Voršily, sídle Vinných sklepů Kutná Hora, bylo propojit regionální výrobce, zpracovatele potravin a provozovatele gastronomických provozů včetně školních jídelen.

Slavnostní zahájení se konalo za přítomnosti představitelů a zástupců města Kutné Hory a Čáslavi. Hostům byla v průběhu dne nabídnuta ochutnávka jídel připravených výhradně z lokálních surovin, jako např. brambory s holandskou omáčkou a zastřeným vejcem či pečená ryba. Lokálnost potravin dokládá fakt, že kuchaři při prezentaci pokrmů vyjmenovali, odkud dané suroviny pochází (např. brambory se urodily v oblasti Svatého Mikuláše, ředkvičky byly vypěstovány v Čáslavi). Pokrmy byly zároveň prezentovány jako jedna z možností, jak vařit i ve školách, kde je nutné dbát na správné nutriční vyvážení jídla i na jeho zajímavost a neopomenutelným faktem je také nákupní cena surovin. To, že vařit z lokálních surovin není drahá záležitost, dokládá i skutečnost, že cena např. prezentovaného vegetariánského pokrmu nepřesáhla 20 Kč.

Kromě ochutnávky a degustace místních vín a malešovského piva si přítomní mohli samozřejmě i nabízené produkty zakoupit.

ocr, Foto: Lenka Dytrychová

Zavřít menu