Čtvrtý ročník A Day of Sound se uskuteční v sobotu 10. září v GASK

V Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře se 10. září uskuteční čtvrtý ročník festivalu A Day of Sound, který přivádí do galerie nezávislou a experimentální hudbu v režii hudebního publicisty Pavla Klusáka. Letos poprvé je dramaturgie programu rovnoměrně rozdělena mezi autorské songwritery a experimentální hudebníky. Na festivalu vystoupí legenda mezi českými písničkáři Vladimír Merta, dále objev posledního roku, zpěvačka a skladatelka Kvietah, stejně jako hudebník Jakub Noha. V české premiéře experimentální části festivalu se představí dvě osobnosti berlínské elektronické scény Frank Bretschneider a Jan Jelinek jako duo Beispiel, korejská multimediální umělkyně Jena Jang, dále Petr Borkovec & Tarnovski (autorské čtení s hudebním doprovodem) a futuristické duo Boyse. Během festivalu se budou moci návštěvníci účastnit komentovaných prohlídek aktuálních výstav a pestrého programu pro děti. Celá akce začíná ve 14 hodin, hudební část v 16 hodin.

V působivém prostředí večerních zahrad GASK vystoupí živoucí legenda mezi českými písničkáři Vladimír Merta, který v roce 2018 vstoupil do síně slávy České hudební akademie. Básnické texty, ojedinělá hra na kytaru a písně jako Dlouho se mi zdá nebo Omamná květina pravdy vynesly Mertovi status muzikanta, který se nenechá nikým a ničím svázat a který se stal nedotknutelnou ikonou 70. a 80. let minulého století.O několik generací mladší pohled nabízí oceňovaná skladatelka, zpěvačka a multiinstrumentalistka Magdalena Fendrychová, vystupující pod uměleckým jménem Kvietah, která svou hudbu zařazuje do žánru indie pop/rock. První oficiální desku Hejno černejch koček vydala v únoru 2022. Dalším songwriterem, který oživí festival A Day of Sound, je Jakub Noha, působící na hudební scéně dlouhých 45 let. Návštěvníci se mohou těšit na jeho autorskou tvorbu pohybující se na pomezí folku, blues a rocku. V době pandemie vydal silné dvojalbum Lovec chvil. V experimentální části festivalu uvede A Day of Sound českou premiéru dvou berlínských osobností elektronické scény Franka Bretschneidera a Jana Jelineka. Ti se spojili v duu Beispiel, které zprostředkovává publiku hudbu elektronické improvizace. „Tito dva výrazní umělci mají za sebou v uplynulých dekádách řadu mezinárodně uznávaných projektů. Návštěvníci se tak mohou těšit na silný hudební zážitek,“ doplňuje dramaturg festivalu Pavel Klusák. Experimentální hudební scénu reprezentuje i Jena Jang, která pro GASK připravuje autorské audiovizuální vystoupení. Tato korejská multimediální umělkyně studující doktorát na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, kombinuje ve své tvorbě performanci s experimentálním zvukem a videoartem. Na festivalu A Day of Sound nebude chybět ani český multiinstrumentalista Petr Vrba a Martin Nábělek, vystupující společně pod jménem Boyse jež patří k futuristickým, imaginativním a znepokojivým projektům české hudební scény. Volným stylem se v jejich tvorbě potkává noise, free jazz a náklonnost k japonským dystopickým soundtrackům.

„Součástí festivalu A Day of Sound bude kromě hudební produkce také porce výtvarného umění v podobě komentovaných prohlídek aktuálních výstav a pestrého programu pro děti,“ říká Adriana Primusová, kurátorka GASK. Celého dne v GASK se budou moci návštěvníci zúčastnit při zakoupení vstupenky do galerie: dospělí 200 Kč, rodinné vstupné 450 Kč, senioři, ZTP, studenti do 26 let 100 Kč.

Program akce: 

STAGE Experiment GASK

16.00 Petr Borkovec & Tarnovski

17.00 Jena Jang

17.30 Boyse

18.20 Frank Bretschneider & Jan Jelinek v duu Beispiel

STAGE Zahrady GASK

19.30 Kvietah

20.30 Vladimír Merta

21.40 Jakub Noha 

Doprovodný program k výstavám GASK

14.00 komentovaná prohlídka výstavy Otto Plachta MEZIZEM

15.00 výtvarná dílna pro (pra)rodiče s dětmi od šesti let Znovuzrozen ohněm

15.00 komentovaná prohlídka výstavy Svatopluka Klimeše Fénix

16.00 komentovaná prohlídka výstavy Hvězdné nebe

tz

Zavřít menu