Přihlášky do nového ročníku vzdělávacího kurzu Deset slohů architektury v Kutné Hoře je možné podávat do konce prázdnin, zahájen bude v září

Deset slohů architektury v Kutné Hoře, to je název kurzu pro veřejnost, který organizuje Nadace Kutná Hora – památka UNESCO. Letošního ročníku se účastnilo od září pětadvacet posluchačů, lidí různých profesí, které spojoval zájem o architekturu a umění. Po odevzdání vyplněných pracovních listů k jednotlivým architektonickým slohům a vypracování závěrečných prací převezmou účastníci z rukou lektora, historika umění a kutnohorského památkáře Aleše Pospíšila certifikáty o absolvování kurzu. Další ročník vzdělávacího kurzu pro veřejnost zaměřeného na výuku historických slohů a umění bude zahájen opět v září. Kapacita je omezena, přihlášky včetně kurzovného je možné podávat do konce prázdnin v Dačického domě. Bližší informace jsou na webových stránkách www.dacickehodum.cz.

V rámci kurzu absolvovali účastníci ročníku 2021/2022 deset přednášek v Dačického domě a deset exkurzí po Kutné Hoře, regionu i Praze. Mezi účastníky byli pracovníci oddělení památkové péče Městského úřadu Kutná Hora, místostarosta Kutné Hory, průvodce po památkových objektech, architektka, realitní makléři, studenti, ale většinu tvořili posluchači, kterým je historie a architektura hlavně koníčkem. „Dozvěděli jsme se řadu zajímavostí o objektech, o kterých jsme si mysleli, že dobře známe. V rámci exkurzí jsme měli příležitost podrobně prozkoumat například románské stavby, kostely v Jakubu a Záboří nad Labem,“ řekla Jana Jelínková z oddělení památkové péče Městského úřadu Kutná Hora.

V rámci exkurzí měli účastníci příležitost navštívit běžně nepřístupné prostory, sklepení a krovy významných objektů nejen v Kutné Hoře, ale i v Sedlci, Nových Dvorech nebo na Kačině. Nad rámec kurzu se v dubnu vypravili do italské Florencie, kde se blíže seznámili s tamějšími uměleckými skvosty. V červnu čekala účastníky celodenní prohlídka Pražského hradu a i tam se podívali do míst běžně nepřístupných, a to díky kontaktům lektora s pracovníky Správy Pražského hradu.

Obdobný program zájemce čeká v rámci připravovaného cyklu i v akademickém roce 2022/2023. Posluchači budou mít příležitost naučit se poznávat konkrétní architektonické slohy zastoupené v Kutné Hoře a navštívit je v rámci exkurzí. „Program je pestrý, stejně jako je pestrá nabídka historických slohů a stylů v Kutné Hoře. Díky tomu, že město kdysi prosperovalo z ložisek stříbra, a je tak blízko metropole, mohlo si dovolit pozvat významné architekty a umělce, kteří zde zanechali díla evropské úrovně“, připomenul historik umění a památkář Aleš Pospíšil.

Ve spolupráci s lektorem vzdělávacího kurzu Alešem Pospíšilem budou mít čtenáři Kutnohorských listů příležitost seznámit se s celou plejádou architektonických slohů zastoupených v Kutné Hoře. Od září bude na stránkách Kutnohorských listů vycházet seriál spojený s dlouhodobou soutěží. Její vyhodnocení se uskuteční v prázdninovém vydání roku 2023. Jednotlivé díly budou k dispozici i na webových stránkách Kutnohorských listů.

pra

 

Zavřít menu