Lucie Rozsnyó, kterou posluchači mohli slyšet na listopadovém koncertě Hudba španělské renesance v GASK si od Kutné Hory příliš neodpočine – v neděli 13. prosince zazpívá s Cuthnou Antiquou adventně – vánoční pásmo od Adama Václava Michny Otradovic a sice z jeho písňových sbírek Svatoroční muzika a Česká Mariánská Muzika.

.
Program provede posluchače adventně-vánočním příběhem prostřednictvím biblických úryvků následovaných písněmi, které Michna na dané téma složil.
Doba adventu je doba očekávání příchodu Mesiáše, na nějž izraelský národ čekal od začátku své historie a jehož příchod se naplňuje andělským Zvěstováním, v němž se Panna Maria dozvídá, že počne Ježíše zvaného Kristus. Po rozněžněném prodlívání nad narozeným Dítětem v jesličkách nastane nakonec pravá barokní juchanda.
Interpreti provedou Michnovy písně v původní historické podobě tak, jak se nám zachovaly v originálních tiscích, tedy v původní harmonizaci, tempech a frázování. Soubor zahraje v plném obsazení coby smyčcový kvartet pod vedením Jakuba Michla na sopránovou violu da gamba, Michaela Šustrová na housle, Jiří Anet na basovou violu da gamba a Anežka Nováková na violoncello. Basso continuo provedou Bohuslava Najbrtová na spinet, Šárka Kotrbová na violu da mano a místy Jiří Arnet na loutnu. Koncert začíná v 18. hodin, vstupné dobrovolné.

(tz)
.

Cuthna Antiqua ČMS 2015

 

.

Zavřít menu