Dačického dům v Kutné Hoře hostil celostátní setkání site managerů

Setkání pracovníků Ministerstva kultury, Národního památkového ústavu (NPÚ) se site managery a dalšími partnery agendy českých statků zapsaných na Seznamu světového dědictví se konalo 11. a 12. listopadu v Dačického domě.

Na programu jednání byly aktuality v agendě světového dědictví, tématem byly dopady pandemie i program podpory pro památky světového dědictví atd. Mezi čestnými hosty byl Vlastislav Ouroda, náměstek pro řízení sekce kulturního dědictví a příspěvkových organizací z Ministerstva kultury, Jana Michalčáková, náměstkyně NPÚ pro památkovou péči a řada dalších. Za Kutnou Horu se jednání účastnil mimo jiné i Vít Šnajdr, místostarosta města (Piráti) a site manager.

Náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda ocenil i jménem Národního památkového ústavu přístup města Kutné Hory a pomoc při koordinování této celostátní aktivity. „Setkání je hlavně o možnostech, nástrojích, které mají v ruce lidé zodpovědní za stav a vývoj jednotlivých památek, které máme zapsány na seznamu světového dědictví. Pochopitelně rozhodujícími faktory jsou samosprávy jednotlivých sídel, ale pozice site managera je opravdu klíčová,“ uvedl Vlastislav Ouroda a připomenul, že je důležité, aby site manager byl detailně informován, co se v jím garantovaném sídle děje, aby měl velmi intenzivní kontakty nejen na odborníky, ale i politiky, samosprávu, na ty, kteří mají reálné rozhodovací pravomoci. „Jsme přesvědčeni, že po covidovém roce, kdy nebylo možné se sejít osobně, nám právě toto setkání pomůže předejít spoustě zbytečných problémů ve vztahu k centru světového dědictví, které pro nás není žádným četníkem, někým, kdo by nás sankcionoval, ale které se nám snaží pomoci, abychom o své památky, které svým významem přesahují národní úroveň, pečovali dobře,“ dodal náměstek ministra kultury.

Program regenerace městských památkových rezervací v Kutné Hoře představil Vít Šnajdr, místostarosta Kutné Hory a site manager.  Součástí dvoudenního zasedání v Dačického domu, vzdělávacím a prezentačním centru kulturního dědictví UNESCO, byla mimo jiné i prohlídka vybraných míst a pamětihodností ve městě pod Barborou.

pra

 

Zavřít menu