Krásné podzimní počasí přilákalo ve sváteční pondělí 28. října na Den Středočeského kraje do Českého muzea stříbra v Kutné hoře 3834 návštěvníků. Za symbolické korunové vstupné byly zpřístupněny objekty Hrádek, Kamenný dům a Tylův památník včetně výstav. ………………………………………………………………………..

Pro návštěvníky byla na Hrádku uspořádána výstava “Co nového v muzeu“, která představila nové sbírkové předměty muzea získané v roce 2013. Prohlídku muzea obohatily zábavné programy „Mladý archeolog“, při kterém se návštěvníci mohli na okamžik proměnit v archeologa či v muzejníka, a interaktivní program „Po stopách Bible“, který doprovázel výstavu „400 let Bible Kralické“. V rámci tohoto programu si děti i dospělí mohli zhotovit svůj první svitek, někdo si poprvé vyzkoušel psát husím brkem.
Pro vážné zájemce o Bibli kralickou byla v dopoledních hodinách uspořádána komentovaná prohlídka s autorem výstavy Mgr. Jiřím Justem, ThD. Na Hrádku dále mohli přítomní obdivovat šperkařské řemeslo, které prezentoval Petr Sádlo. Nechyběli i další řemeslníci, kteří nabízeli ve svých stáncích občerstvení či drobné výrobky.
V druhém objektu ČMS v Kamenném domě si mohli návštěvníci prohlédnout stálé expozice „Královské horní město –  měšťanská kultura  a život  v 17. – 19. století“ a „Lapidárium: Umění kameníků doby jagellonské“ . Na své si přišli i vyznavači piva, kteří mohli shlédnout výstavu „Pivovary na Kutnohorsku“. Pro mladší účastníky byl přichystán interaktivní program „Putování za zlatým mokem“.
V posledním objektu v Tylově památníku byly za zvýhodněné vstupné otevřeny stálé expozice „Život a dílo J. K. Tyla“ a „Podzemí Kutné Hory a jeho průzkum“ včetně výstavy „O. s. Denemark a fotografie M. Truhláře“. V 10 hodin si přišli na své milovníci přírody, pro které byla připravena komentovaná prohlídka této výstavy i s procházkou po naučné stezce, kterou připravil autor výstavy Bc. Martin Starý.
Celý den za krásného počasí vládla v muzeu příjemně soutěživá atmosféra a kromě nově nabytých vědomostí si návštěvníci odnesli i řadu kulturních zážitků.

Kateřina Vavrušková, ČMS

.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu