Desátý ročník celoprázdninového festivalu Kutnohorské léto nabízí netradiční prohlídky pamětihodností a další zajímavý program

 Letos už podesáté probíhá celoprázdninový festival s názvem Kutnohorské léto, festival s podtitulem Jeden den nestačí, festival netradičních prohlídek památek a dalších zajímavostí v Kutné Hoře a okolí.

Pondělní a úterní večery jsou už tradičně věnovány večerním prohlídkám sedleckých pamětihodností. V pondělí se za svitu svíček vydejte na prohlídku tajemné Kostnice, hrobu 60 tisíc zemřelých – spolu s kostýmovaným průvodcem vstoupíte do historie a atmosféry tohoto podivuhodného místa. V úterý vám jiný kostýmovaný průvodce ukáže všechny taje a zákoutí katedrály Nanebevzetí Panny Marie, kterou projdete od podlahy až po střechu. V úterý odpoledne můžete navštívit České muzeum stříbra – Kamenný dům a spolu s mrtvým mnichem se vydat za poznáním pohřebního rituálu od pravěku do nedávné minulosti. Na středeční večery připravilo arciděkanství Kutná Hora noční prohlídky setmělého chrámu svaté Barbory, kde zažijete jedinečnou atmosféru večera provoněného kadidlem a osvětleného svíčkami. Každý letní čtvrteční večer pak otevře své brány dominanta historického jádra, arciděkanský chrám sv. Jakuba, nejstarší kamenný chrám Kutné Hory.  Z kostela sv. Jakuba se můžete vypravit ještě na noční putování romantickými i mystickými uličkami a zákoutími historické Kutné Hory při návštěvě produkce s názvem „Tajemné kutnohorské pověsti ožívají“. Podobný program jako v minulých letech nabízí také pátek – ti z vás, kteří mají rádi víno nebo třeba chtějí ochutnat to místní, kutnohorské, by měli navštívit podvečerní netradiční prohlídku kláštera sv. Voršily.

Kutnohorské léto nabízí i několik víkendových představení, která se ale neopakují každý prázdninový týden. Navíc i jejich názvy jsou trošku tajemnější – nenechte si ujít večerní netradiční prohlídky Vlašského dvora aneb Stříbrnou horečku v Kutné Hoře. Nebo zažijte Léto s panem Mikulášem – třeba při představení Ochotnického spolku Tyl Kutná Hora na nádvoří Vlašského dvora. Historická veselohra z prostředí Kutné Hory s názvem Poslední hřích pana Mikuláše připomíná výraznou osobnost královského města, kronikáře Mikuláše Dačického z Heslova. Léto s panem Mikulášem navíc nabízí sérii koncertů a dalších pořadů v Kutné Hoře i na nedalekém zámku Kačina.

A kdo by nechtěl trávit celý den v Kutné Hoře, může se vydat za její hranice – právě na Kačině to letos žije! Na každé prázdninové úterý chystá Divadélko Kůzle pohádku Hraběnčiny zlaté papuče, každý prázdninový čtvrtek nás čeká Pohádkový zámek Kačina v podání Divadýlka Mrak. A každý poslední pátek a sobotu v měsících červenec, srpen a září můžete navštívit Zámecké podvečery a díky dobrodužné povaze vzácné paní Sidonie nahlédnout na svět očima urozené dámy sklonku 18. a počátku 19. století. Na víkendová odpoledne jsou navíc přichystána jedinečná představení se zvířaty v Ringellandu v nedalekých Habrkovicích.

Program je nabitý a kapacita jednotlivých produkcí omezena. Neváhejte proto navštívit webové stránky www.kutnohorskeleto.cz, kde se dozvíte podrobnosti k programu a příp. si můžete prostřednictvím elektronického prodeje zakoupit své vstupenky již předem, před návštěvou vlastních produkcí. Stejně jako v minulých letech si je ale můžete zakoupit i ve všech informačních centrech v Kutné Hoře.

Poděkování za spolupráci a přípravu produkcí a propagaci festivalu náleží Římskokatolické farnosti Kutná Hora – Sedlec, Římskokatolické farnosti – arciděkanství Kutná Hora, Českému muzeu stříbra, Národnímu zemědělskému muzeu – zámku Kačina, Václavu Veselému – Divadlu za oponou Kutná Hora, Muzeu B, Vinným sklepům Kutná Hora s.r.o., Nadačnímu fondu Mikuláše Daczického z Heslova, Ochotnickému spolku Tyl Kutná Hora, a všem dalším, kteří se na zdárném průběhu festivalu podílí. Festival Kutnohorské léto 2018 se koná za podpory Středočeského kraje a Města Kutná Hora. -tz-

Zavřít menu