Disputace s Janou Veberovou a s Pavlem Malinou

Další pořad v seriálu Disputace se konal 22. května v konferenčním sále Dačického domu v Kutné Hoře. Předseda pořádajícího Klubu rodáků a přátel Kutné Hory Vlastislav Navrátil přivítal tentokrát sopranistku Janu Veberovou a dokumentaristu Pavla Malinu. Oba protagonisté medailonu „Sopranistka“ po projekci dokumentu hovořili nejen o tom, jak tento ojedinělý filmový projekt vznikl (podílel se na něm i kameraman Jiří Stříbrský), nýbrž i o sobě, čím žijí a co plánují.

Pavel Malina se těší z toho, že medailon „Sopranistka“ získal na Krajské soutěži neprofesionálních filmů v dubnu 2023 ve Zruči nad Sázavou cenu Okresu Kutná Hora v kategorii dokumentů. V současné době dokončuje další filmový medailon, opět o známé kutnohorské zpěvačce, v plánu má dokument o významném filmové tvůrci, který žije v Malešově. V září t.r. budou při autorském večeru v Kině amatérských filmů promítnuty tři jeho filmové dokumenty.

Jana Veberová pokračuje v koncertních vystoupeních doma i v zahraničí. Má radost z čerstvého vítězství svých žákyň ze Základní umělecké školy v Cerhenicích, kde vyučuje, v krajském přeboru soutěže “CZECH DANCE CUP” v kategorii “moderní free style formace”. Vítěznou choreografii Jana Veberová sama vytvořila a s děvčaty nacvičila. V poslední době se vůbec hodně věnuje autorské tvorbě. Při loňské Ortenově Kutné Hoře se studenti kutnohorského Gymnázia Jiřího Ortena představili v jejím scénickém melodramu „Ohrenstein“ inspirovaném životem Jiřího Ortena. V neděli 26. května má na malé scéně kutnohorského Městského Tylova divadla premiéru představení její pohádky „Princezna na ocet“ v podání Divadelního spolku CRHA Cerhenice (určeno nejen pro děti).  V závěru Disputací Jana Veberová přednesla a capella dvě krátké skladby. Když připomněla své působení ve Státní opěře v polovině devadesátých let, netušila, že za měsíc bude hostem Disputací tehdejší ředitelka Státní opery Eva Randová.

Disputace s Evou Randovou proběhnout ve čtvrtek 27. června od 18 hodin.

Vlastislav Navrátil, Klub rodáků a přátel Kutné Hory

Foto: Miroslav Perný

 

 

 

 

Zavřít menu