Divadelně-hudební maraton Makačíno přinese závan barokního a klasicistního světa na zámek Kačina

Všechny milovníky divadla i hudby a tradice klasicistního divadla propojí bohatý program 7. ročníku malého kačinského festivalu Makačího, který se odehraje na zámku Kačina už tento týden od čtvrtka 13. června do neděle 16. června.

 

„Během festivalu budou k vidění restaurované kostýmy z původního zámeckého divadla a také původní chotkovské zámecké loutkové divadlo. To se téměř po padesáti letech alespoň dočasně vrátilo zpět na Kačinu. Pochází z původního inventáře zámku a zapůjčilo nám ho Národní muzeum,“ zve k prohlídce ředitel NZM Kačina, Pavel Douša.

 

Zázračné divadlo barokního světa vzniklo pro instalaci opery Orfeus a Eurydika klasicistního autora Christopha Willibalda Glucka. Ta měla premiéru 30. října 1993 v Zrcadlové síni Klementina a s mezinárodním ohlasem se poté hrála až do roku 2005. Jedná se o přesnou nápodobu barokního marionetového divadla vytvářející dokonalou opticko-akustickou divadelní iluzi barokní formy. Funkční zařízení včetně kompletního fundusu loutek, dekorací i kostýmů získalo v roce 2020 divadelní oddělení Národního muzea a od roku 2021 je vystaveno na zámku Kačina.

 

Ve čtvrtek festival zahájí a do časů aristokracie posluchače zavede americká hudební skupina Vertical Voices s výběrem tvorby skladatelů Georga Friedricha Händela, Antonína Dvořáka nebo Giuseppe Verdiho. Jejich tvorbu doplní o broadwayské melodie a gospely.

 

V pátek se návštěvníci mohou těšit na veselou pohádku pro malé i velké Princezna Octávie, kterou s nově vzniklým ochotnickým spolkem CRHA nastudovala operní pěvkyně Jana Veberová.

 

V sobotu návštěvníky zveme rovnou na dvě loutková představení – pohádku Zlatá husa v podání divadla Buchty a loutky a pohádku O kouzelné holi Divadla Volfi. Nedělní program završí Werichovi Tři veteráni, se kterými na Kačinu přijede divadelní společnost Indigo Company.  Na venkovní představení je možné si přinést vlastní piknikovou deku. Při nepřízni počasí budou venkovní představení přesunuta do vnitřních prostor zámku.

V rámci festivalu Makačíno budou mít děti i dospělí příležitost si prohlédnout také nepříliš známý hmyz – strašilky. Na přednášce Romana Kváče Laos – opravdová Asie, která proběhne v sobotu v poledne, se dozví, kde a v jakém prostředí strašilky žijí a na závěr povídání se dočkají i zajímavé ochutnávky.

Datum a místo konání: 13. – 16. 6. 2024, NZM Kačina

 

Program:

Čtvrtek 13. 6. 19:00 Vertical Voices (koncert v zámeckém divadle)

Pátek 14. 6. 19:00 Princezna Octávie (divadelní představení)

Sobota 15. 6.

  • 10:00 Zlatá husa (pohádka)
  • 12:00 Laos – opravdová Asie (přednáška – Roman Kváč)
  • 15:00 O kouzelné holi (pohádka)

 

Neděle 16. 6. 15:00 Tři veteráni (pohádka)

 

Celý program akce je dostupný na webu zde.

 

Vstupné
Návštěvníci s platnou vstupenkou na jakékoliv představení či přednášku si mohou divadlo v prvním patře zámku během víkendu zdarma prohlédnout. Po celý festival budou probíhat i klasické prohlídky zámku a ve vybraných hodinách bude otevřen zámecký skleník.

Vstupenky je možné zakoupit online zde.

tz

Zavřít menu