Druhý koncert z cyklu Katedrály pomáhají katedrále na podporu Národní sbírky pro svatovítské varhany se uskuteční koncem září

První koncert pořádaný v rámci benefiční akce Katedrály pomáhají katedrále na podporu Národní sbírky pro svatovítské varhany se konal v neděli 9. září v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Katedrálou se nesla varhanní hudba v podání kutnohorského varhaníka Viktora Darebného.

„Těžko bychom v naší zemi našli stavbu, která by se mohla rovnat katedrále sv. Víta. Je prvním chrámem v zemi. Je to učebnice křesťanství, ale zároveň křižovatka, na níž se rozhodovalo o našich dějinách.  A přesto tato silueta vlastně ještě nedávno vypadala jinak. Chyběla jí polovina, která byla dostavěna až v roce 1929. Při dostavbě chrámu se totiž nedostávalo financí na to, aby mohl být na západním kůru vztyčen nový varhanní stroj. Bylo od té doby podniknuto několik pokusů. Všechny byly neúspěšné. Až dnes máme novou příležitost.  Je na nás, abychom v době míru a svobody naplnili odkaz našich předků, zejména Otce vlasti, Karla IV., a symbolicky katedrálu dokončili,“ uvedl na webových stránkách www.svatovitskevarhany.com kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský a primas český.

Benefičního koncertu v chrámu sv. Barbory se účastnili spolu se zástupci Nadačního fondu Svatovítské varhany, kutnohorské a kolínské farnosti, také starosta Kutné Hory Ing. Josef Viktora a kolínský starosta Mgr. Vít Rakušan.

 „Na kontě sbírky je v současné době téměř 64, 5 miliónu korun, což znamená, že se vybralo již téměř více než 85 % z předpokládané výše nákladů na financování stavby. Cílová částka je 75 milionů korun, za které varhany budou pořízeny,“ řekl František Falta, tajemník Nadačního fondu Svatovítské varhany a připomenul, že podpořit sbírku mohou zájemci nejen účastí na benefičních koncertech, ale také adopcí píšťaly, zasláním dárcovské DMS zprávy nebo libovolné částky na účet.

 „Další benefiční koncerty se budou konat až do konce tohoto roku a to nejen v chrámu sv. Barbory, ale také katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci a v chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně. Představí se při nich kutnohorští varhaníci Michal Hanuš, Viktor Darebný, zazpívá Učitelský smíšený pěvecký sbor Tyl společně s Městskou hudbou Františka Kmocha a další. Svou účast na závěrečné hudební benefici, kterou odehraje varhaník Václav Uhlíř a přátelé z předchozích koncertů, přislíbil kardinál Dominik Duka,“ konstatovali organizátoři benefiční sbírky.

Další program:

29.919:00Katedrála Nanebevzetí Panny MarieMichal Hanuš a Peadr. Jan Luštinec
6.10.18:00Chrám sv. Bartoloměje, KolínKutnohorský komorní orchestr
Cantores Cantant (pěvecký sbor)
25.1018:00Chrám sv. BarboryUčitelský smíšený pěvecký sbor Tyl a Městská hudba Františka Kmocha
3.1118:00Chrám sv. Bartoloměje, KolínVox Bohemica, smyčcový komorní orchestr
Caritas, pěvecký sbor ZUŠ Kutná Hora
16.1118:00Katedrála Nanebevzetí Panny MarieVox Bohemica
Viktor Darebný a Jiří Kuchválek
3.1218:00Chrám sv. BarboryZávěrečný slavnostní koncert
Václav Uhlíř a interpreti z předchozích koncertů

Více informací o konání koncertů a doprovodných akcí lze dohledat na facebookových stránkách s názvem Katedrály pomáhají katedrále, nebo na www.svatovitskevarhy.com   -M. Pravdová-

Zavřít menu