Poslední říjnový víkend přilákal milovníky čokolády do města na degustace, workshopy, přednášky, výstavy, koncerty a mnoho dalších aktivit spojených s takzvaným pokrmem bohů. Festival čokoládová republika, který organizuje Muzeum čokolády a čokoládovna Kutná Hora ve spolupráci s českými výrobci bean-to-bar čokolády, lidé navštěvovali letos podruhé.
Na slavnostní zahájení festivalu Čokoládová republika lidé přišli v pátek 24. října v 18:00 do Spolkového domu. Úvodním proslovem festival poctivé čokolády zahájila hlavní organizátorka Lada Bartošová, degustátorka čokolády Šárka Robinson Pomahačová a vedoucí odboru cestovního ruchu, školství a kultury Dagmar Ostřanská. Po proslovech si převzal slovo Martin Zemanský, výtvarník a autor obalů čokolád kutnohorské čokoládovny Lidka, a přiblížil návštěvníkům svou výstavu s názvem Masky. Po slavnostním zahájení a vernisáži se lidé přesunuli na nádvoří Spolkového domu, kde si poslechli koncert skupiny Atarés.
Oba víkendové dny nabídly návštěvníkům čokofestu opravdu pestrý program. Z nepřeberného množství akcí si vybrali dospělí i děti. „Novinkou letošního ročníku je dětská stage Palačinka, kde se děti zajisté vyřádí na spoustě čokoládových her. Svou účastí nás také poctí hosté ze zahraničí, kteří povedou některé workshopy a přednášky,” popsala Lada Bartošová.
Bean-to-bar, single origin, chuťový profil, aroma, kakaový pod… Po přednáškách festivalu už v tom mají lidé jasno. O výrobě řemeslné čokolády a co všechno obnáší, o rozdílech mezi řemeslnou čokoládou a tou ze supermarketu, ale i o tom, jak rozklíčovat informace na obalech se dozvěděli návštěvnící přednášek a workshopů.
A jak správně si čokoládu vychutnat? Byť byla jedním z hlavních článků programu právě degustace různých typů čokolád, rozhodně to nebylo to jediné, co návštěvnící na festivalu čokolády zakusili a zjistili. Existují rozdíly v pěstování kávy a kakaa a jejich výsledným zpracováním? Co za mýty se traduje okolo čokolády? A proč se jí říká pokrm bohů? To a mnoho dalšího zprostředkovali návštěvníkům lektoři na besedách.
Nadšenci pro netradiční zážitky si přišli na své třeba na workshopu obličejové jógy či Taste With Colour, kde malovali to, jak jim čokoláda chutná. Nejedna beseda přenesla posluchače do tropických krajů Střední a Jižní Ameriky. Například o čtyřměsíční cestě Střední Amerikou vyprávěly Holky cestovatelky, Jakub Vágner předal spoustu faktů a tipů pro dobrodruhy na přednášce o krásné, ale kruté Amazonii a pro ornitology, fotografy a milovníky tropů připravil výstavu fotografií s komentářem bývalý starosta města Ivo Šanc.
Festival se neobešel bez kvalitního hudebního doprovodu v hispánském rytmu, který zprostředkovaly kapely Atarés, Sattelite of Joy, Mariachi Azteca de Praga, Caribe, KvarteTones, Son caliente a umělkyně Anna Rojaz Ramiréz a Planeta Anna. Na závěr festivalu zazpívali v kostele sv. Jana Nepomuckého Zpívající ummpalumpové z kutnohorské čokoládovny.
Čokoládová republika je unikátním festivalem ručně vyráběné poctivé čokolády, který propojuje bean-to-bar výrobce z České republiky. Prostřednictvím přednášek a workshopů, které vedou zástupci českých čokoládoven, se veřejnost dozvídá, co je to koncept bean-to-bar nebo single origin čokoláda, ale také proniká do tajů výroby poctivé čokolády. Návštěvníci degustují a poznávají nejrůznější příchutě čokolád, malují její chutě, učí se párovat čokoládu s čajem, zrajícími sýry, italskými uzeninami, vínem nebo rumy. A co víc: baví se.
Dora Procházková

















































































 
 

 
 
