Letos si Kutná Hora připomíná významné výročí, 20 let od zápisu našeho města na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Celý rok se nese ve znamení oslav, nicméně chtěli jsme, abyste se mohli zapojit i vy. A tak vznikl festival Dny francouzské kultury.

.
Proč právě této země je nasnadě, UNESCO sídlí v Paříži, jsme městem dvou katedrál, které vznikly podle francouzských vzorů, naše víno vzešlo ze starofrancouzských odrůd, jedním z našich partnerských měst je Remeš a v přeneseném slova smyslu si Kutná Hora zahrála na Francii v mnoha zahraničních filmech. Souvislostí bychom jistě našli celou řadu, ale již výše uvedené důvody bohatě postačí k tomu, abychom festival uspořádali a přizvali vás, abyste slavili s námi!
Festival odstartuje 24. 8. v parku U Tří pávů, zeleném srdci Kutné Hory. Po slavnostním přípitku proběhne promítání fotografií z oblasti Champagne a ze slavností Johanky z Arku, které se konají každoročně v našem partnerském městě Remeši. Fotografie okomentují zástupci Francouzského institutu, kteří zároveň představí i zajímavosti remešského regionu. V rámci ochutnávky vín z oblasti Champagne, Burgundska a dalších se dozvíte mnoho zajímavého o světoznámé tradici francouzského vinařství. Večerem se prolne hudební vystoupení zaměřené na francouzský šanson. Následujících 14 dní si můžete vybrat z opravdu pestré palety akcí, open-air představení Cyrana s Bergeracu na nádvoří Vlašského dvora, večer na téma „Snoubení šansonu a francouzské gastronomie“ v exkluzivním prostředí terasy vily U Varhanáře či raději vyrazíte do kina a seznámíte se s francouzskou módou v podání samotného Diora? Nebo je libo komponovaný večer francouzské literatury a hudby z dob Ludvíka XIV. v podání brilantního Jana Kačera a uskupení Cuthna Antiqua? Můžeme však i trochu odlehčit během festivalu na Vaše bránice zaútočí Ochotnický spolek Tyl hned se dvěma proslulými komediemi Marca Camolettiho – Ať už si vyberete „Annu v ringu“ či „A do pyžam“, připravte se na velkou dávku endorfinu a dobré nálady. V komorním prostřední Městské knihovny Vás zase pobaví tradiční Listování s Lukášem Hejlíkem, „Život k sežrání“ patří dnes už mezi klasické francouzské bestsellery.

DFK 2015

Delikatesy francouzské hudby si budete moci vychutnat v podání remešského sboru Allegri, který přijal naše pozvání a vystoupí v kostele sv. Jana Nepomuckého v pátek 28. srpna v doprovodu klavíru a v sobotu 29. 8. „a capella“ v zahradách GASKu. Pro opravdové milovníky francouzské gastronomie máme skutečnou lahůdku, prezentaci našeho partnerského města Remeš v tzv. „Štábním domku“ v zahradách Jezuitské koleje. Zástupci vinařství Champagne Macquart-Lorette Vás seznámí s paletou svých produktů, ochutnat však budete moci i další regionální speciality z oblasti Remeše. Opravdu unikátní bude projekce Muchových plakátů a menu, která kdysi pro vinaře a další podnikatele z oblasti Champagne zhotovil. Chtěli byste se nějaký zajímavý francouzský recept naučit? Pak neváhejte a zúčastněte se workshopu a semináře na téma francouzské gastronomie ve Štábním domku v zahradách GASK v neděli 30. 8. Odpolední seminář povede jeden z odborníků na slovo vzatých, člen a školitel Pražského kulinářského institutu, Zdeněk Marcín. Návštěvníky naučí připravit několikachodé menu z francouzských specialit, samozřejmě všechna jídla bude možné ochutnat a pro ty odvážnější je připravena pracovní plocha i suroviny tak, aby mohli „zavařit“ spolu s šéfkuchařem. K menu bude připraveno víno z Vinotéky U Kamenného domu a společnosti La Caoba s. r. o. a sommelier Aleš Svoboda doplní veškeré informace o francouzských vínech vybraných k menu. Závěr pozdního odpoledne bude patřit Romanu Vaňkovi, taktéž z Prakulu, který se může pochlubit jedinečnou soukromou sbírkou historických jídelních lístků a tištěných menu z oblasti Francie. Nejstarší exemplář se datuje do dob napoleonských válek. Majitel sbírky nám ji představí a doplní další zajímavosti na téma Francie a gastronomie. Tím ale vůbec nekončíme, koncert Lenky Filipové, scénická lahůdka Valmontovy nebezpečné známosti či Édith Piaf, známá neznámá, to vše a mnohem více můžete zažít v Kutné Hoře během Dnů francouzské kultury. Co dodat? Slavte s námi, ale vyberte si kdy a jak!

(tz)

Podrobný program Dnů francouzské kultury v Kutné Hoře /24. 8. – 4. 9. 2015/ + informace o vstupném najdete ZDE.

 

.

Zavřít menu