Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory zahájila výstavu tvůrčích výsledků letošního ročníku sympozia Jenewein – Kutná Hora

Výstava tvůrčích výsledků letošního XXIII. Sympozia současného výtvarného umění Jenewein – Kutná Hora v dočasných výstavních prostorách Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory v 1. patře Domu U havířů v Šultysově ulici byla 7. září zahájena.

Jak v úvodu připomenul Aleš Rezler, ředitel galerie, hlavním tématem sympozia je setrvale po několik let reflexe Jeneweiova díla v současném výtvarném umění. Podtématy jsou náboženský historismus, exaltovanost, mortalita, religiozita a existencionalismus. „Víc jak dvě desetiletí trvání tohoto projektu už ověřily, že pod touto definicí se v podstatě skrývá velmi otevřený prostor současnému umění. To se vyslovuje vždy k aktuálním podnětům,“ řekl mimo jiné Aleš Rezler.

Výzvu reagovat přímo v historickém prostředí Kutné Hory na výlučnost introvertního malířského a kresebného díla Felixe Jeneweina v místech, kde na přelomu 19. a 20. století žil a tvořil, přijali letos od 3. do 16. července Marcela Putnová, Matouš Tichý, Marie Butula Cichá, Sofie Barbora Švejdová a distančně Michal Černušák. Poté, co ředitel galerie představil autory a jejich dílo, připomenul, že letošní ročník sympozia je přelomový. Do současné doby umělci využívali jako dočasný ateliér provizorní prostory. Letos tvořili v bývalé opuštěné zámečnické dílně v Nádražní ulici, v předchozích letech vytvářeli svá díla i v bývalé turistické ubytovně na náměstí Národního odboje, v minulosti například i v tehdy opuštěném loreckém pivovaru.

„V příštím roce se už workshop sympozia přesune do nově rekonstruovaného sídla galerie na Palackého náměstí, kde vznikl speciální prostor pro rezidenční a tvůrčí umělecké pobyty s horním přirozeným osvětlením a zázemím. My se můžeme těšit na nová díla, která zde vzniknou,“ dodal ředitel galerie.

O hudební zpestření vernisáže se postaral kytarista Robert Rambousek. Výstava potrvá do 22. října a je poslední výstavou v dočasných prostorách, které galerie využívala po dobu rekonstrukce Sankturinovského domu.

Monika Pravdová

Psali jsme:

Zavřít menu