Jarní rovnodennost v sedlecké katedrále již po dvanácté

Ve středu 20. března od 16:30 proběhne v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele tradiční Jarní rovnodennost. Letos se pořadatelé, Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec, rozhodli výtěžkem ze vstupného podpořit kolínský Domácí hospic Srdcem, který pomáhá odcházet nevyléčitelně nemocným na Kolínsku, Kutnohorsku a Čáslavsku.

„Naše komplexní služby zahrnují lékařskou, zdravotní, sociální, psychologickou, spirituální a duchovní péči. Přejeme si, aby i nevyléčitelně nemocný pacient mohl žít nejlépe bez bolesti, nezůstal ani v posledních chvílích osamocen, aby mohl být obklopen svými blízkými a aby za každých okolností byla zachována jeho lidská důstojnost,“ přibližuje služby hospice Srdcem jeho ředitelka Danaé Rufer. Srdcem bude možné podpořit nejen zakoupením vstupenky na Jarní rovnodennost, po celý březen bude v sedlecké katedrále navíc umístěna kasička, kam bude možné na službu přispět.

Kapacita na koncert byla stanovena na 400 míst, vstupenky za 200 Kč je možné zakoupit online na webu farnosti (www.sedlec.info), nebo v Informačním centru v Sedlci (Zámecká 279). „Vzhledem k tradičně vysokému zájmu o tuto jedinečnou podívanou doporučujeme nevyčkávat na to, zda počasí vyjde, ale zakoupit si vstupenku co nejdříve v předprodeji. Domníváme se, že na místě už vstupenky k dispozici vůbec nebudou,“ uvedla Radka Krejčí ze sedlecké farnosti.

I letos má akce kulturní přesah, o hudební doprovod slunečních paprsků se postará Slávek Klecandr a Jarda Jetenský ze skupiny Oboroh. V podkroví katedrály bude již 8. března na vernisáži představena první letošní výstava – Momenty ticha. Černobílé fotografie Miroslava Hlinky zavedou diváka do tajemného světa českých kostnic. Nejde však jen o pouhou fotodokumentaci míst dnes pozvolna mizejících. Díky hře světla a stínu mají záběry hlubší, výtvarný přesah. Výstava odkrývá nejen nečekanou a poněkud netradiční krásu, ale zároveň nutí k zamyšlení nad staletým poselstvím „Memento mori“ (pamatuj na smrt).

tz, foto: Ondřej Soukup

Zavřít menu