Obnova zahrad někdejší Jezuitské koleje v historickém centru Kutné Hory je definitivně u konce. Návštěvníkům se areál u Jezuitské koleje, sídla Galerie Středočeského kraje, otevře slavnostně 28. září odpoledne. Park za zhruba sto milionů korun tak začne konečně sloužit svému účelu. ………………………………………….

Po peripetiích a průtazích konečně dobrá zpráva, na konci září se v Kutné Hoře otevře veřejnosti nový park, zahrada v areálu bývalé Jezuitské koleje, dnešního sídla Galerie Středočeského kraje (GASK). Galerie počítá v zahradách například s kulturními představeními nebo pikniky. Kurátoři ale nezapomínají ani na umění pod širým nebem.

„Určitě nás lákají sochy a i můj umělecký tým s touto myšlenkou zachází. Musíme se zeptat hlavně architekta a asi je důležité vyvolat nějaké jednání, což se nám myslím podaří, abychom se zeptali, kam můžeme sochy umístit. Ale zahrada si určitě o to, aby tady sochy byly, říká,“ uvedla v rozhovoru pro ČRo Region letos v červnu ředitelka GASK Jana Šorfová.

Barokizující zážitek z pokání i alternativní folk
Slavnostní otevření zahrad zpestří vystoupení pozoruhodného divadelního souboru Geisslers Hofcomoedianten s představením Ambrosia. Geisslers Hofcomoedianten pozvou přítomné na netradiční inscenovanou výstavu, během níž diváci individuálně na vlastní pěst objevují a skládají jednu z nejstarších dochovaných jezuitských her na našem území. Pojednává o životě a díle sv. Ambrože a zprostředkovává autentický barokizující zážitek pokání. Divadelně-interaktivní výstava o sv. Ambrožovi a pokání císaře Theodosia pro 9 hereckých exponátů, jezuitský zpěv a kurátora vznikla podle stejnojmenné jezuitské hry sv. Edmunda Kampiána (1540 – 1581), poprvé sehrané u příležitosti pražské korunovace císaře Rudolfa II. roku 1578.
Od sedmi hodin večer je naplánován koncert projektu Kieslowski. Kieslowski je projekt o dvou lidech, o dvou hlasech a intimitě, která vás může říznout, když si ji pustíte k tělu. Duo tvoří hudebník DKP (působil v kapelách Bez peří, Houpací koně a je členem doprovodné kapely Xaviera Baumaxy) a pianistka Marie Kieslowski. Kieslowski o sobě dali vědět poměrně brzy od svého vzniku, a to deskou Tiché lásky, která vyšla v roce 2011. Album stojí na akustickém zvuku kytary, piana a kontrastu dvou barevně výrazných hlasů. Tato křehká výpověď o láskách, které držíme hluboko uvnitř, příjemně překvapila hudební kritiky a škatulka alternativní folk právem smyla neatraktivní nánosy patosu a stagnace.

28. 9. | 14:00 – 18:00 hod. SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ ZAHRAD JEZUITSKÉ KOLEJE.  Doprovodný program: divadlo Geisslers Hofcomoedianten – Ambrosia, divadelně-interaktivní výstava o sv. Ambrožovi a pokání císaře Theodosia pro devět hereckých exponátů.

19:00 hod. | Koncert: Kieslowski

(jok)

.

Zavřít menu