K závěru školního roku žáci sedmých tříd ZŠ Jana Palacha uvedli pro své spolužáky muzikál inspirovaný životem za covidu

Ke konci školního roku 29. června uvedli žáci sedmé třídy ZŠ Jana Palacha v divadelním sále školy muzikál, inspirovaný životem při pandemii covidu, který secvičili s třídní učitelkou Janou Plachou za podpory Eduzměny. Více v článku Lucie Römer z Eduzměny Kutnohorsko.

red

O životě za covidu s humorem na ZŠ Jana Palacha

„Covid, covid, covid, přišel mezi nás,“ dunělo ve středu divadelním sálem na ZŠ Palacha na podkresu melodie písně Money, money, money od ABBY. Zdejší sedmáci pozvali k závěru školního roku ostatní třídy na představení muzikálu na téma pandemie, které secvičili se svojí třídní Janou Plachou za podpory Eduzměny v uplynulých měsících.

Dostat k dispozici deset tisíc korun a rozhodnout si, jak s nimi naložit, se školákům nepoštěstí jen tak. Třídy zapojené do programu Řešíme společnou výzvu si ale tento luxus dopřály a vyzkoušely si jeho prostřednictvím projektový management. Sedmáci z „Palachovky“ nejprve zvažovali, zda peníze nepoužít na nákup nových skříněk či na výlet. Volba nakonec padla na společný zážitek v podobě secvičení muzikálu, který by humorně reflektoval období covidu.

„Bylo to pro nás hodně těžké, nevidět se tak dlouho fyzicky,“ vzpomíná na rok 2020/21 členka 7. B. Eliška. „Lezli jsme si už doma na nervy a přes obrazovku nebyl moc prostor na vtípky se spolužáky,“ dodává její spolužák Kamil. A právě autorský muzikál se stal nástrojem, jak frustraci z přesunu i dalších aktivit typu „kroužek házené“ či skaut do virtuálního prostoru upustit.

Představení sedmáci s paní Plachou chystali dva měsíce. V češtině vymýšleli texty, v hudebce propojovali hity ABBY, Ewy Farne nebo Michala Davida, sami si vyráběli i kulisy. Jako bonus proběhly zkoušky díky podpoře nadačního fondu Eduzměna i na společném výletě v Hodkově. „Zabralo to celé poměrně hodně času, ale děti se naučily spolupracovat a překonat se ve věcech, kde by měli co dělat i mnozí dospělí – vylézt na pódium, mluvit na mikrofon a podobně,“ říká Plachá. „Moc jsme si to spolu užili,“ potvrzují Martin a Ondřej.

Výsledkem je dvacetiminutové představení plné tance, originálních textů a sebeironických vtípků na přibírání kil během karantény či on-line výuku. Soudě i podle nadšeného potlesku ostatních školáků se tohle představení 7. B opravdu povedlo.

Zavřít menu