Třetí červencový víkend v Kutné Hoře je přeci jenom trochu poklidnější. Nejvýznamnější událostí bude Mistrovství ČR v závodech horských kol. Užívat si můžete ovšem i programu Kutnohorského léto či vyrazit na některou z výstav. Na nedělní odpoledne pro vás potom na zámku Kačina připravili Zámecké slavnosti. Krásný víkend!

.
.
17. – 19. 7. 
KUTNOHORSKÁ TOUR – MISTROVSTVÍ ČR V ZÁVODĚ HORSKÝCH KOL. Zimní stadion. Více informací a program závodů najdete ZDE.

.

Kino Modrý kříž

17. – 18. 7. | 20:00 hod. BEZ KALHOT XXL. USA, komedie, 115 min., vstupné 110,- Kč, do 12 let nevhodný, s titulky. Děj filmu navazuje na první film tři roky poté, kdy Mike ukončil svou vrcholnou kariéru striptéra a i zbývající členové striptérské skupiny Králové Tampy se chystají hodit ručník do ringu. Ale chtějí to udělat po svém – společně s legendární hlavní hvězdou Magickým Mikem chtějí vstoupit do světel reflektorů v posledním dech beroucím představení a udělat tak tlustou čáru za minulostí. Mike a ostatní chlapi se vydávají na své závěrečné vystoupení a sklízejí nečekaný obdiv, zároveň se zbaví své minulosti. Hrají: Channing Tatum, Amber Heard, Jada Pinkett Smith, Matt Bomer, Joe Manganiello, Andie MacDowell, Gabriel Iglesias, Elizabeth Banks, Kevin Nash, Adam Rodriguez, Donald Glover, Christian Boeving, Billy Reilich. Režie: Gregory Jacobs

19. 7. | 17:00 hod. JURSKÝ SVĚT, 3D. USA, dobrodružný, 123 min., vstupné 140,- Kč, mládeži přístupný, český dabing. Jurský park je nejvýdělečnější atrakcí na světě a vedení přemýšlí, čím si zajistit ještě větší návštěvnost. Jejich projekty jsou úžasné, jen se neměly vymknout kontrole. Praještěři z Jurského parku se vracejí v novém filmu v produkci Stevena Spielberga. Hrají: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jake Johnson, Judy Greer, Katie McGrath, Vincent D’Onofrio, Nick Robinson, Omar Sy, Irrfan Khan, B.D. Wong, Ty Simpkins, Brian Tee, Lauren Lapkus, Andy Buckley, James DuMont, Gary Weeks, Eric Edelstein, Michelle DeVito, Erik Thirsk, Isaac Keys. Režie: Colin Trevorrow

.

Různé

Park U Tří pávů, Palackého náměstí

18. 7. | 10:00 hod. BLEŠÍ TRH. Máte nepotřebné věci, které byste chtěli poslat dál? Neváhejte a přijďte jimi někomu dalšímu udělat radost.

19. 7. | 13:00 – 18:00 hod. ZAHRADNÍ SLAVNOSTI HRABĚNKY SIDONIE CHOTKOVÉ. Zámek Kačina.  K pobavení a poučení vzácných hostí je připraven bohatý program, který nám přiblíží život šlechty na zámku i služebnictva v podzámčí. Více informací…

.
KUTNOHORSKÉ LÉTO

Každý pátek od 10. 7. do 28. 8. | 18:00 hod. NETRADIČNÍ PROHLÍDKA KLÁŠTERA ŘÁDU SV. VORŠILY S OCHUTNÁVKOU VÍN. Přijďte ochutnat víno z kutnohorských vinic a poslechnout si něco o historii řádu sv. Voršily. Také si prohlédnete část kláštera, která není běžně dostupná veřejnosti a dozvíte se o tom, jak úzce je víno spojeno s proslulou dobou těžby stříbra na Kutnohorsku. Každý pátek v červenci a srpnu můžete zažít netradiční prohlídku kláštera řádu sv. Voršily spojenou s ochutnávkou vín. Doba trvání: cca 2 hodiny. Vstupné: základní – 200,- Kč, snížené (děti do 18 let) – 100,- Kč. www.vinokutnahora.cz

Sobota 4. 7., 11. 7., 18. 7., 8. 8., 15. 8., 22. 8, 29. 8. a pátek 24. a 31. 7. | 19:00 hod. VEČERNÍ PROHLÍDKA MĚSTA NA TÉMA „KUTNÁ HORA NESTOUDNÁ“. Začátek prohlídky ve Vlašském dvoře. Vydejte se s námi na prohlídku města s bekyní a lehkými ženami, možná potkáte i známého nestydu Mikoláše Dačického. Cestou se dozvíte, jak se žilo na Horách Kutných v nočních hodinách, ale i jak se nezřízený život trestal. Prohlídka je zakončena komentovanou prohlídkou Muzea Odhalení tajemné tváře Kutné Hory, kde zjistíte, jak byly nestoudnice trestány. Upozornění: tato prohlídka není vhodná pro malé děti. Doba trvání: cca 1,5 hodiny. Vstupné: základní – 199,- Kč; snížené (důchodci, děti, studenti) – 150,- Kč. Návštěvníkům s platnou vstupenkou na produkci „Kutná Hora nestoudná“ poskytujeme 20% slevu na vstup do Vlašského dvora (před produkcí nebo po produkci).www.muzeumb.cz.

Každou sobotu od 4. 7. do 29. 8. | 18:00 a 20:00 hod. OŽIVLÁ KAČINA. I v roce 2015 zámek Kačina opět ožívá dobovými historickými postavami. Hrabě Chotek a jeho rodina právě prožívá jedno ze složitějších životních období a události, které se na panství dějí, dávají prostor k mnoha komickým situacím. Přijeďte i vy a staňte se součástí příběhu, jenž vás vtáhne do jiné, tajemstvím vonící doby, abyste i vy, dle motta: Kdo nežil před rokem 1850, neví, co je krásný život, pocítili génia loci významného místa. Zve vás a těší se Divadélko Kůzle a přátelé. Doba trvání: cca 1,5 hodiny. Vstupné: základní – 180,- Kč; snížené – 120,- Kč; rodinné – 480,- Kč; děti do 6 let – zdarma.www.ikutnahora.cz

Sobota, neděle 25. 7., 26. 7., 1. 8., 2. 8. | 20:00 hod. POSLEDNÍ ČÍŠE PANA MIKULÁŠE. Divadelní představení na nádvoří Vlašského dvora na motivy hry Ladislava Stroupežnického Paní Mincmistrová. Příběh připomínající legendární historickou postavu Mikuláše Dačického v atmosféře Kutné Hory 17. století v podání Ochotnického spolku Tyl v Kutné Hoře. Doba trvání: cca 1,5 hodiny. V případě nepříznivého počasí je divadelní představení přesunuto do Městského Tylova divadla. Vstupné: základní – 120,- Kč; snížené (senioři, studenti, děti) – 80,- Kč.www.ochotnickyspolektyl.estranky.cz

Každá sobota a neděle od dubna do září | 14:00 hod. RINGELLAND – ZOO HABRKOVICE. 6 dospělých sibiřských tygrů, 4 vzácní bílí lvi, 2 lvi pustinní, puma – to jsou kočky z Ringellandu. Třítunový hroch Davídek na dosah vaší ruky. Zvířecí hvězda z filmu „Dva lidi v zoo“ miluje jablka, mrkev, melouny. A vy si ho můžete za naší asistence nakrmit dobrotami, které mu přinesete. 3 dikobrazi, lamy, kozičky, morčátka a jiná drobná zvířátka pro potěšení dětí i dospělých v klidu přírody za městem. To vše je Ringelland. V areálu najdete výstavy obrazů a fotografií známých i začínajících umělců. Jediná v Česku je velká výstava cirkusových plakátů. Pro laiky jsou to líbivé obrazy. Pro grafiky je to studna grafických skvostů. Park založila drezérská rodina Ringelových. A tak zde můžete při vystoupení zvířat vidět umění, které pomalu, ale jistě umírá. Knížata cirkusových manéží – to jsou drezéři velkých kočkovitých šelem. To jsou Ivan a Jan Ringelovi. Park je otevřený každý den od dubna do září 9:00 do 18:00 hodin. Představení se zvířaty probíhají každou sobotu a neděli od 14:00 hodin. Doba trvání: cca 40 minut. Vstupné na představení: základní – 100,- Kč, snížené (děti od 3 let) – 50 Kč. Vstupné do parku mimo představení je dobrovolný příspěvek na zvířata. Pro skupiny od 15 osob je možné představení objednat i na jiný den a čas. www.ringelland.cz

.

Výstavy

5. – 31. 7. JIŘÍ KŘIKLAVA. Spolkový dům. Jiří Křiklava, malíř a umělecký fotograf, vystavuje své obrazy z posledních dvou let. Inspiraci pro ně nacházel v zahradách, přírodě a v prostých věcech. Má za sebou více než šedesát samostatných výstav, pravidelně vystavuje doma i v zahraničí.

6. – 31. 7. MARIE BROŽOVÁ. Atrium Spolkového domu. Malířka s fantazií a spoustou pastelek představí své obrazy v atriu SD. Pastelkou lze nakreslit obrazy veliké – jak svým poselstvím a krásou, tak i skutečnou velikostí.

6. 7. – 2. 8. JEDEN DŮM, JEDEN ŽIVOT – TEREZA LÍMANOVÁ. Knihkupectví Kosmas, Komenského nám. 683. Oleje na plátně, mastný pastel na papíře, fotokoláže. www.kosmas.cz

19. 6. – 31. 7. MARIE FISCHEROVÁ – KVĚCHOVÁ / OLEJE A AKVARELY. Sankturinovský dům, výstavní sál. Malířka a ilustrátorka Marie Fischerová – Kvěchová (narodila se v Kutné Hoře 24. března 1892), proslula především svými akvarely dětských a pohádkových figur. Ty jsou také základem velké výstavy v Sankturinovském domě. Doplňují je sice méně známé, o to však zajímavější a pro mnohé i objevné autorčiny olejomalby, z nichž některé budou vystaveny vůbec poprvé. Výstavu obohatí rozsáhlá série sběratelských pohlednic MFK a edice faksimile originálních akvarelů, obojí vychází v edici Miraculum Octavum Mundi.

1. 7. – 26. 8. FELIX JENEWEIN (1857-1905) / STUDIE A DEFINITIVY. Galerie Felixe Jeneweina, Vlašský dvůr.www.gfj.kh.cz

4. – 29. 8. ANDREJ NÉMETH ENDRE – MALÍŘ, GRAFIK, DESIGNER, KERAMIK, SOCHAŘ. Spolkový dům  – výstavní síň a atrium. Andrej Németh je duší sochař, povahou experimentátor a srdcem iniciátor sbližování lidí i forem. Zúčastňuje se mezinárodních sochařských sympozií, sám je také organizuje a přivádí umělce z různých koutů světa do České republiky. Jeho tvorba zdaleka nekončí u soch, jeho experimentování pokračuje dále k malbě, grafice, keramice či ke zpracování skla. Vernisáž: 3. 8. od 17.00 hod.

.
České muzeum stříbra

7. 5. – 26. 7. JAN HUS ROKU 1415 A 600 LET POTÉ. Hrádek. Výstava se koná v rámci NÁRODNÍCH SLAVNOSTÍ „Jan Hus – Evropan nové doby“ ve spolupráci s Muzeem J. Husa v Kostnici a Husitským muzeem v Táboře k 600. výročí upálení Mistra Jana z Husi.

3. 7. – 29. 11. ARCHEOLOGICKÉ VÝZKUMY V KUTNÉ HOŘE. Hrádek. Výstava ve spolupráci s Ústavem archeologické památkové péče Středních Čech a Archeologickým ústavem AV ČR – archeologické výzkumy v Kutné Hoře za posledních 20 let. Výstavu budou provázet doprovodné programy.

1. 4. – 29. 11. ČAJ A KÁVA RADOST DÁVÁ. Kamenný dům. Výstava ze sbírek ČMS a ve spolupráci s Dobrou čajovnou Kutná Hora, Muzeem kávy v Praze a Kávovinami a.s. Pardubice. Výstavu budou provázet doprovodné přednášky, interaktivní programy s ochutnávkou čaje, kávy a jejích náhražek.

8. 7. – 24. 10. PROMĚNY KUTNÉ HORY VE FOTOGRAFIÍCH. Tylův dům. Výstava unikátních fotografií památkových objektů a zákoutí Kutné Hory převážně z konce 19. a počátku 20. století v porovnání s jejich současným stavem. Všechna vyobrazení pocházejí z bohatého fondu muzea. Výstavě předchází roční projekt fotografování v terénu, který zohledňuje především roční období shodující se s původními náhledy.

.
Galerie Středočeského kraje – GASK

4. – 6. 7. KUTNOHORSKÁ ILUMINACE. V rámci připomenutí 600. výročí upálení Mistra Jana Husa, bude v GASK vystavena vzácná Kutnohorská Iluminace. V tomto roce bude vystavena pouze při této příležitosti.

24. 5. 2014 – 30. 5. 2017 STAVY MYSLI – ZA OBRAZEM. Stálá expozice GASK. Galerie I. a II. To nejlepší ze sbírkového fondu GASK. Vedoucí kurátor Richard Drury představuje nový pohled na tvorbu stálé expozice. Expozice obývá původní prostor v 1. patře, zároveň je rozšířena i do levého křídla výstavních prostor ve 2. patře. Nové pojetí se výrazně liší od tradičních postupů při tvorbě stálé expozice, které mapují postupné historické budování sbírky. Oproti zmíněným postupům je nová stálá expozice založena na jednotlivých okruzích, odpovídajících konkrétnímu úseku citového či myšlenkového rozpoložení člověka, který stojí u zrodu představených děl (například úzkost, touha, radost). Místo uskupení děl v expozici čistě podle časové či slohové vzájemnosti počítá nová expozice s konfrontováním děl, která mají společný uchopitelný rozměr vnitřního života.

29. 11. 2014 – 30. 5. 2017 IHS – JEZUITSKÁ EXPOZICE. Stálá expozice o jezuitech.

8. 2. – 27. 9. LUMÍR HLADÍK – ACH, BRATŘE. Experimentální prostor – Lázně.

10. 5. – 25. 10. JIŘÍ SOZANSKÝ – MEZNÍ SITUACE

31. 5. – 27. 9. TADEÁŠ KOTRBA – VZPOMÍNKY ZPOLA PORUŠENÉ. Projectroom.

31. 5. – 27. 9. JITKA HAVLÍČKOVÁ – BEZ DĚTÍ (SKLENĚNÝ KOMIKS). Whitebox.

31. 5. – 27. 9. MARKÉTA ZLESÁKOVÁ – ZA OKNY… Café Fatal.

31. 5. – 27. 9. ANTONÍN BRINDA – AKT IDEOLOGIE. Experimentální prostor.

28. 6. – 13. 9. ODPOVĚDI PŘÍRODY POCTA J. SEKEROVI. Blackbox. Cyklus práce na papíře ze sbírek GASK.

28. 6. – 13. 9. BODO KORSIG – CYKLUS PŘESAHY GRAFIKY. Galerie III.

 

.

Zavřít menu