Již v pátek začíná koncertem v Městském Tylově divadle 19. ročník festivalu Operní týden, těšit se můžete na galakoncert ze světových oper. Sobota a neděle budou ve znamení XXIV. ročníku Královského stříbření Kutné Hory, tentokrát se slavnost přesune do areálu kolem chrámu sv. Barbory a zahrad Jezuitské koleje. Krásný víkend!

.
.

20. – 21. 6. XXIV. KRÁLOVSKÉ STŘÍBŘENÍ KUTNÉ HORY. U chrámu sv. Barbory a v zahradách Jezuitské koleje. Pokud rádi cestujete v čase, zveme Vás ve dnech 20. a 21. června na XXIV. Královské stříbření Kutné Hory. Každoroční historickou slavnost připravuje Zapsaný spolek Stříbrná Kutná Hora ve spolupráci s ČMS. Dramaturgie slavnosti a děj scénáře se vrací zpět až do roku 1395, tedy 600 let před zápis Kutné Hory na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V letošním roce se slavnost netradičně odehraje v prostorách blízkosti chrámu sv. Barbory a v zahradách Jezuitské koleje. Veškeré potřebné informace najdete ZDE.

.

Kino Modrý kříž

19. 6. | 19:00 hod. ANDÍLEK NA NERVY. ČR, komedie, 105 min., vstupné 110,- Kč, do 12 let nevhodný. Čtrnáctiletá fashion bloggerka Viktorie si musí po smrti matky vybrat, zda žít v dětském domově nebo na malé vesnici s otcem, kterého nikdy neviděla. Venkovské prostředí na ni zpočátku působí jako zoo plné exotů, kteří jsou sice zajímavou náplní pro její blog, ale žít se s nimi nedá. Její otec navíc úspěšně vzdoruje všem pokusům o převýchovu a raději se věnuje své praxi zvěrolékaře a poklidnému popíjení s kamarády. Do rodinného souboje je postupně zatažena celá vesnice i sociální pracovnice, která hrozí násilným rozdělením nově vzniklé rodiny. A to právě ve chvíli, kdy Viktorie kromě vztahu k otci nachází i první lásku… Hrají: Pavel Řezníček, Anna Kadeřávková, Petra Černocká, Miroslav Vladyka, Linda Rybová, Adam Mišík, Kateřina Hrachovcová-Herčíková, Lukáš Latinák, Elena Vacvalová, Pavel Nový, Martina Hudečková, Vojtěch Záveský, Pavol Šajmovič, Vlasta Žehrová, Petr Jablonský, Miloš Knor, Martina Šťastná, Jaroslav Blažek. Režie: Juraj Šajmovič

20. 6. | 19:00 hod. TEMNÉ KOUTY. Francie, thriller, 104 min., vstupné 120,- Kč, do 15 let nevhodný, s titulky. Sedmiletá Libby Day jako jediná přežila brutální masakr své rodiny. Matka a sestry byly zavražděny během rituálního satanského obřadu přímo před jejíma očima. Za strašlivý zločin byl na základě Libbyina svědectví odsouzen na doživotí její bratr Ben. O 30 let později se na Libby se obrátí tajný spolek s názvem Kill Club, který prošetřuje známé zločiny. Nutí ji přezkoumat události oné noci a znovu otevřít kapitolu života, ke které se již nikdy nechtěla vracet. Na povrch vyplouvají skutečnosti, které vnášejí trhliny do jejího tehdejšího svědectví. Libby začíná pochybovat o pravdivosti věcí, které jako dítě viděla. Znovu otevírá hluboko pohřbené vzpomínky na tragickou minulost. Mysteriózní thriller Temné kouty je adaptací knižního bestselleru slavné spisovatelky Gillian Flynn. Tou první bylo rafinované kriminální drama Zmizelá. Hrají: Chloë Grace Moretz, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Andrea Roth, Christina Hendricks, Tye Sheridan, Corey Stoll, Sterling Jerins, Sean Bridgers, Denise Williamson, Tyler Forrest, Addy Miller, Dora Madison Burge, Drea de Matteo. Režie: Gilles Paquet-Brenner

21. 6. | 17:00 hod. PADDINGTON. Velká Británie / Kanada, rodinná komedie, 98 min., vstupné 80,- Kč, pro děti, český dabing. Neobyčejně půvabné a vtipné vyprávění o osiřelém medvědu z nejtemnějšího Peru, který přijede vlakem na nádraží Paddington v Londýně, kde se ho ujmou manželé Fouskovi. Kde se medvídek objeví, tam se začnou dít neuvěřitelné věci. Hlas propůjčí medvídkovi oblíbený český herec a hudebník Ondřej Brzobohatý.

Koncerty, klubová scéna

Operní týden Kutná Hora – 19. ročník mezinárodního hudebního festivalu

19. 6. | 20:00 hod. GALAKONCERT ZE SVĚTOVÝCH OPER. Městské Tylovo divadlo. Karlovarský symfonický orchestr; sólisté: Petra Šimková – Alvarez (soprán), Luciano Mastro (tenor), a laureáti 49. ročníku Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka v K. Varech – Dorothea Spilger (mezzosoprán), Bogdan Panchenko (baryton). Diriguje František Drs. Vstupné: kategorie A – 350,- Kč; kategorie B – 250,- Kč.

.
Blues Café Kutná Hora, Jakubská 562

19. 6. | 20:00 hod. JAUVAJS. Koncert skupiny, která kombinuje tradiční irskou hudbu s folkovými prvky. Vstupné: 150,- Kč

.
Music Club Česká 1

19. 6. | 21:00 hod. CENSORSHIT. Energický hard-core rap. Vstupné: 100,- Kč

20. 6. | 21:00 hod. AUDIO SABOTAGE. Drum and Bass, Jungle, Raggatek, Jumpup. Vstup zdarma.

.
Restaurace Palma, Krátká 13

Hudební večery – pohodová hudba pro všechny. Vstup zdarma.

19. 6. | 21:30 hod. DJ Jožka Nowok
20. 6. | 21:30 hod. DJ Honza Čálek

.

Různé

20. 6. | 17:00 hod. BUBNOVÁNÍ U MENHIRŮ. Bubnování bude předcházet vztyčení dvou nových menhirů na vinici pod Kaňkem a odpolední zábava pro děti spojená s opékáním buřtů. Bubny zaduní po 19. hodině, na závěr je připravena ohňová show. Více informací…

Průvodcovská služba Kutná Hora

20. – 21. 6. KRÁLOVSKÉ STŘÍBŘENÍ KUTNÉ HORY. V sobotu a v neděli proběhnou dvě prohlídky města s odborným výkladem v 11:00 a v 13:00 hod. Po předložení platné vstupenky na Královské stříbření obdržíte slevu na vstup do Vlašského dvora. Prohlídky trvají 1,5 hodiny. Cena prohlídky: 60,- Kč.

.
Kavárna Matky sobě, Bartolomějská 221

20. 6. | 16:00 hod. DIVADÉLKO DOS FOTROS + MEJDAN KE DNI OTCŮ. Pivo, rock ‚n‘ roll a silný řeči.

.

Výstavy

8. 5. – 21. 6. ANNA OSADNIK (PL). Galerie Felixe Jeneweina, grafika, keramika

15. 5. – 21. 6. FRANTIŠKA LACHMANOVÁ LOUBAT. Galerie Felixe Jeneweina, ilustrace

4. – 26. 6. VÝSTAVA VÝTVARNÉHO OBORU ZUŠ KUTNÁ HORA. Spolkový dům. Výstava je věnovaná 20. výročí zápisu Kutné Hory na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví Unesco. Vernisáž: 9. 6. v 17:00 hod.

15. – 30. 6. VÝSTAVA VÝTVARNÝCH PRACÍ GYMNÁZIA JIŘÍHO ORTENA KUTNÁ HORA. Knihkupectví a galerie KOSMAS, Komenského nám. 683

15. 6. – 31. 7. MARIE FISCHEROVÁ – KVĚCHOVÁ / OLEJE A AKVARELY. Sankturinovský dům, výstavní sál. Malířka a ilustrátorka Marie Fischerová – Kvěchová (narodila se v Kutné Hoře 24. března 1892) proslula především svými akvarely dětských a pohádkových figur. Ty jsou také základem velké výstavy v Sankturinovském domě. Doplňují je sice méně známé, o to však zajímavější a pro mnohé i objevné autorčiny olejomalby, z nichž některé budou vystaveny vůbec poprvé. Výstavu obohatí rozsáhlá série sběratelských pohlednic MFK a edice faksimile originálních akvarelů, obojí vychází v edici Miraculum Octavum Mundi.

.
České muzeum stříbra

7. 5. – 26. 7. JAN HUS ROKU 1415 A 600 LET POTÉ. Hrádek. Výstava se koná v rámci NÁRODNÍCH SLAVNOSTÍ „Jan Hus – Evropan nové doby“ ve spolupráci s Muzeem J. Husa v Kostnici a Husitským muzeem v Táboře k 600. výročí upálení Mistra Jana z Husi. Výstavu budou provázet doprovodné přednášky a interaktivní program pro školy „Husovy stopy“. V rámci programu se žáci ocitnou v husitském století, setkají se s Husovým žákem s Petrem z Mladoňovic i s Mistrem Janem Husem. Interaktivní programy pro školy: Život ve středověké Kutné Hoře, Havířský test. Přihlášky: tel.: 739 717 325, vavruskova@seznam.cz

1. 4. – 29. 11. ČAJ A KÁVA RADOST DÁVÁ. Kamenný dům. Výstava ze sbírek ČMS a ve spolupráci s Dobrou čajovnou Kutná Hora, Muzeem kávy v Praze a Kávovinami a.s. Pardubice. Výstavu budou provázet doprovodné přednášky, interaktivní programy s ochutnávkou čaje, kávy a jejích náhražek. Interaktivní programy pro školy: K výstavě Čaj a káva radost dává, k stálé expozici Spolkový život a osobnosti Kutné Hory v 19. století, Lapidárium: Umění kameníků středověké Kutné Hory. Přihlášky: tel.: 739 717 325; vavruskova@cms-kh.cz; nebo tel.: 608 450 592 kremla@cms-kh.cz.

.
GASK – Galerie Středočeského kraje

24. 5. 2014 – 30. 5. 2017 STAVY MYSLI – ZA OBRAZEM. Stálá expozice GASK, Galerie I. a II. To nejlepší ze sbírkového fondu GASK. Vedoucí kurátor Richard Drury představuje nový pohled na tvorbu stálé expozice. Expozice obývá původní prostor v 1. patře, zároveň je rozšířena i do levého křídla výstavních prostor ve 2. patře. Nové pojetí se výrazně liší od tradičních postupů při tvorbě stálé expozice, které mapují postupné historické budování sbírky. Oproti zmíněným postupům je nová stálá expozice založena na jednotlivých okruzích, odpovídajících konkrétnímu úseku citového či myšlenkového rozpoložení člověka, který stojí u zrodu představených děl (například úzkost, touha, radost). Místo uskupení děl v expozici čistě podle časové či slohové vzájemnosti počítá nová expozice s konfrontováním děl, která mají společný uchopitelný rozměr vnitřního života.

29. 11. 2014 – 30. 5. 2017 IHS – JEZUITSKÁ EXPOZICE. Stálá expozice o jezuitech

10. 5. – 25. 10. JIŘÍ SOZANSKÝ – MEZNÍ SITUACE

31. 5. – 27. 9. TADEÁŠ KOTRBA – VZPOMÍNKY ZPOLA PORUŠENÉ. Projectroom

31. 5. – 27. 9. JITKA HAVLÍČKOVÁ – BEZ DĚTÍ (SKLENĚNÝ KOMIKS). Whitebox

31. 5. – 27. 9. MARKÉTA ZLESÁKOVÁ – ZA OKNY… Café Fatal

31. 5. – 27. 9. ANTONÍN BRINDA – AKT IDEOLOGIE. Experimentální prostor

..
Lektorské centrum GASK

20. 6. | 13:00 – 15:00 hod. MEZIGENERAČNÍ PROGRAMY PRO RODINY. Lektorské programy pro dospělé a děti, při nichž se mohou obě generace vzájemně překvapovat a obohacovat neotřelými pohledy na zadané téma. Součástí programu je návštěva expozice, kde sbíráme inspiraci pro tvůrčí část, která probíhá v ateliéru Lektorského centra. Rezervace: militka@gask.cz / tel.: 725 607 390 (alespoň 2 dny předem). Cena: 60,- Kč / dítě, rodič zdarma (zahrnuje výtvarný materiál a odborné vedení).

 

.

Zavřít menu