Začít můžete třeba hned v pátek na koncertu tria slovenského bluesmana Miloše Železňáka v Blues Café. V sobotu si potom můžete vybrat z široké palety akcí pořádaných v rámci Svatováclavských slavností a v neděli oslavit první narozeniny souboru Cuthna Antiqua v refektáři Jezuitské koleje. Příjemný víkend! …………………………………………………….


28. 9. SVATOVÁCLAVSKÉ SLAVNOSTI
. 21. ročník tradičních slavností s hudbou, zpěvem a ochutnávkou vín. Program na Palackého náměstí moderují Veronika Lebedová a Michal Trnka. Kompletní program najdete ZDE.

28. 9. | 13:00 – 18:00 hod. PARK U TŘÍ PÁVŮ, odpoledne pro děti, program najdete ZDE.

28. 9. | 14:00 – 18:00 hod. OCHUTNÁVKA VÍN, Vinné sklepy Kutná Hora, Klášter řádu sv. Voršily – refektář. Další ročník přehlídky kutnohorských vín a vín z produkce vinařů z VO Čechy. Vstupné: 150,- Kč

28. 9. | 14:00 – 18:00 hod. SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ ZAHRAD JEZUITSKÉ KOLEJE. Program najdete ZDE.

28. 9. – 29. 9 MEZINÁRODNÍ MALÍŘSKÝ PLENÉR TARNOWSKIE GÓRY – ŚWIERKLANIEC. Sankturinovský dům, výstava obrazů pětadvaceti výtvarníků z Polska, Německa a České republiky, kteří se letos v létě zúčastnili plenéru v partnerském městě Kutné Hory.

 

Kino Modrý kříž

27. 9. | 19:00 hod. JAKO NIKDY, ČR, drama, 93 min., vstupné 110,- Kč, mládeži přístupný.  Konec léta ve filmu „JAKO NIKDY“ znamená zároveň konec života. Vladimír Holas umírá. Kdo je Vladimír Holas? Malíř, sochař a pedagog okresního významu. Namaloval spoustu krásných obrazů – ale ne tak skvělých, jak si přál. Nebyl ve straně, nebyl ve Svazu výtvarných umělců, nezaprodal se minulému režimu. Dům v krásné krajině je jeho poslední útočiště, smrt je nevyhnutelná a on nechce umřít v nemocnici. Chce se skácet ve stoje, tak jak žil. Hrají: Petra Špalková, Taťjana Medvecká, Jiří Schmitzer, Marek Němec, Luboš Veselý. Režie: Zdeněk Tyc

28. – 29. 9. | 15:00 hod. ŠMOULOVÉ 2, USA, animovaný, 105 min., vstupné 90,- Kč, pro děti, český dabing. Pokračování komedie Šmoulové vytvoří zlý čaroděj Gargamel pár nezbedných stvoření podobných Šmoulům tzv. Neplechy a doufá, že s jejich pomocí získá všemocnou kouzelnou šmoulí esenci. Jenže brzy zjistí, že jen skutečný Šmoula mu může dát, co potřebuje, a že jen Šmoulinka zná tajné kouzlo, kterým se Neplechové promění ve skutečné Šmouly. A tak se Gargamel rozhodne unést Šmoulinku do Paříže, kde si získal obdiv široké veřejnosti jako nejmocnější čaroděj světa. Nejvyšší čas, aby se do našeho světa vrátili Taťka Šmoula, Nešika, Mrzout a Fešák, aby se sešli se svými člověčími přáteli Patrikem a Grace Winslowými, a hlavně aby zachránili Šmoulinku! V českém znění: Tereza Voříšková, Václav Noid Bárta, Andrea Elsnerová, Václav Knop, Oldřich Vlach, Jaromír Meduna.

28. 9. | 19:00 hod. HRA NA HRANĚ, USA, krimi, 130 min., vstupné 110,- Kč, do 15 let nevhodný, s titulky. V proslulých kasinech Las Vegas je roční obrat 6 miliard dolarů. V on-line internetových hrách se protočí 35 miliard dolarů ročně. A sem se přesouvá nejen zájem největších hráčů, ale i těch nejtvrdších podvodníků. Sídla provozovatelů jsou na  nejexotičtějších místech a jejich obchodní praktiky jsou v nejlepších případech jen tajné. V těch o trochu horších jsou nezákonné a zbytek je už tvrdě za hranou. Tito noví gangsteři už tak často nesahají po zbraních, místo nich mají k dispozici složité algoritmy. Hrají: Ben Affleck, Justin Timberlake, Gemma Arterton, Anthony Mackie, Ben Schwartz.  Režie: Brad Furman

 

Městské Tylovo divadlo

27. 9. | 19:00 hod. LIMONÁDOVÝ JOE – J. Brdečka, J. Rychlík, V. Hála. Městské divadlo Mladá Boleslav. První a zatím jediný český hudební western, kde se zpívá a žije, i když už jsou všichni mrtvolami. Máte rádi Kolalokovou limonádu? Anebo whisky, to je Vaše gusto? Když v baru „U spokojenosti kaubojovy“ houstne dým, objeví se on, dámy srdce šampión – Limonádový Joe. Na vlastní kůži budete moct zjistit, že nakonec vždycky zvítězí láska. To je tutovka. Hrají: Václav Šanda, Petr Halíček, Ivana Nováčková, Dagmar Teichmannová, Miroslav Babuský, Petr Bucháček, Martin Hrubý a další. Vstupné: 290,-, 280-, 150,- Kč

 

Koncerty, klubová scéna

27. 9. 2013 | 20:30 hod. RAMBAJS & GUEST, Music club Česká 1, DJ N.E.D., DJ KRATAX, DJ JAMMIN, LAMBSBREAD, DJ SPEEDY, DJ UMPA:LUMP, DJ HELLRAISER, DJ KYSLAH, DJ STHOKAS. Vstup 40 Kč

27. 9. | 20:00 hod. MILOŠ ŽELEZŇÁK TRIO (BLUES, JIŽANSKÝ ROCK, JAZZ), Blues Café, Jakubská 562, Kutná Hora. Kytarista, skladatel a zpěvák Miloš Železňák patří mezi velmi zajímavé interprety na hudební scéně Slovenska. Rodák z Humenného, vystudovaný pedagog a vynikající hudebník, jehož záběr sahá od rocku přes blues až k jazzu. Ve skupině hraje na kontrabas další pedagog a hudební skladatel – Robert Ragan. Ten mimo to ještě působí ve skupinách Nothing But Swing a PACORA Trio. Jeho hudební projev je ovlivněn moderním jazzem. Na bicí hraje nejmladší člen uskupení Martin Janočko. Při vystoupení tria zazní skladby z alb M. Ž. T. 2007, Blue, Rozhovory a z posledního alba Oči a rýmy. Vstupné: 100,- Kč předprodej | Blues Café; 150,- Kč na místě.www.zeleznak.sk

28. 9. | 18:00 hod. KONCERT – PĚVECKÝ SBOR CANTARE SLAVIČÍN A USPS TYL KUTNÁ HORA, kostel sv. Jana Nepomuckého

29. 9. | 15:00 hod. SVATOVÁCLAVSKÝ KONCERT, kostel Navštívení Panny Marie na Gruntě. Koncert k 99. výročí kostela – pořad starých lidových a duchovních písní s ukázkou a doprovodem starobylých nástrojů. Účinkují Markéta Dvořáková a Petr Matuszek. Vstupné dobrovolné, ve prospěch kostela.

Restaurace Palma, Krátká 13, hudební večery pro všechny věkové kategorie ve stylu hitů 80., 90. a současných let. Vstup zdarma.

28. 9. | 21:30 hod.      DJ Mirek Kulhánek
27. 9. | 19:00 hod.      COUNTRY POSEZENÍ, Kapela SeppBand, vstup zdarma.
29. 9. | 14:00 hod. DĚTSKÝ DEN

DĚTSKÉ HŘIŠTĚ – Každý den 10:00 – 22:00 hod. Nově zrekonstruované hřiště v zahradě restaurace. www.palma-kh.cz

29. 9. | 19:00 hod.  HUDBA NA DVOŘE KRÁLE SLUNCE ANEB CO POSLOUCHALI TŘI MUŠKETÝŘI, refektář Jezuitské koleje (GASK). Kutnohorský soubor staré hudby Cuthna Antiqua oslaví první výročí  své existence. Více informací najdete ZDE.

 

Výstavy

9. 4. – 31. 10. SVÍDNICKÁ KERAMIKA – VÝSTAVA KRAJKOVÉ A REŽNÉ KERAMIKY, Kaple Božího těla. Krajková keramika vychází z tradice ,,Habánského šálu“ a jedná se o keramiku točenou na hrnčířském kruhu a zdobenou ručním prořezáváním. Režná keramika tvoří svojí syrovostí protipól keramiky krajkové. Je točena rovněž na kruhu a dále zdobena rytím a plastickým dekorováním.

5. 7. – 31. 10. MARIE BROŽOVÁ, Kkostel sv. Jana Nepomuckého, obrazy s motivy Kutné Hory kreslené pastelkami.

30. 7. – 8. 9. KRAJINA SVĚTLA – ROBIN KALOČ, hřbitovní kostel Všech Svatých s kostnicí. Obrazy, grafika

5. – 20. 9. MIROSLAV KOVAL – FOTOPRŮSVITY (1979 – 2012), Spolkový dům – výstavní sál. Putovní výstava České inspirace

5. 9. – 30. 10. XIII. SYMPOZIUM SOUČASNÉHO VÝTVARNÉHO UMĚNÍ JENEWEIN – KUTNÁ HORA. Galerie Felixe Jeneweina, Vlašský dvůr. Vernisáž výstavy: 5. 9. v 17:00 hod., pouze návštěvníci vernisáže obdrží vstupenku na koncert Sto zvířat, který se uskuteční ve 20:00 hod. na nádvoří VD. www.gfj.kh.cz

7. 9. – 30. 9. BOHUSLAV REYNEK – GRAFIKA, Sankturinovský dům – výstavní sál. Vernisáž: 7. 9. v 10:00 hod. v rámci Ortenovy Kutné Hory

České muzeum stříbra, www.cms-kh.cz

10. 8. – 6. 10. Společná výstava absolventů SOŠV Hollarovo náměstí Praha z let 1967 – 1971, ČMS – Hrádek

1. 4. – 30. 11. PIVOVARY NA KUTNOHORSKU, ČMS – Kamenný dům. Výstava je věnována především zdejšímu intenzivnímu rozvoji pivovarnictví od 19. do poloviny 20. století. Výstavu bude provázet řada interaktivních programů pro školy i dospělé. Pro ZŠ program: „Putování za zlatým mokem“. Pro širší veřejnost proběhnou ukázky vaření piva podle technologií a receptur 16. století s ochutnávkou.

5. 9. – 28. 9. PŘIJĎTE SE NENUDIT, ČMS – Tylův dům. Kreslený humor Jaroslava Skoupého

Galerie Středočeského kraje, www.gask.cz

8. 5. 2010 – 8. 5. 2014 SBÍRKA 1 2 3. Představení nejvýznamnějších i méně významných sbírkových kusů GASK, řazených podle akviziční chronologie. Kurátorka výstavy Marie Bergmanová.

7. 9. – 12. 10. TPCArt – VÝSTAVA MLADÝCH REGIONÁLNÍCH AUTORŮ – KOLÍN – KUTNÁ HORA. Výstava soch a umění ve veřejném prostoru (Kolín – Kutná Hora). Tento projekt ve spolupráci s TPCA si klade za cíl podpořit a nabídnout prostor pro kreativní tvorbu mladých talentovaných sochařů a umělců se vztahem k regionu a také prezentovat současné umění mladému publiku jako možnost aktivní realizace. Výstava je sestavena od vybraných výtvarníků z regionu tak, aby došlo k propojení více stylů a představení různých osobností předávajících si navzájem zkušenosti a poznatky, s kladným dopadem na jejich budoucí práce.

15. 9. – 1. 12. COME IN – VÝSTAVA ČESKO-NĚMECKÉHO DESIGNU NA POMEZÍ VOLNÉHO UMĚNÍ. Vernisáž: 14. 9. 2013. „Come In“ je putovní mezinárodní výstava pořádaná Institutem pro zahraniční kulturní vztahy IFA pod kurátorským vedením Dr.Goldmanové a prof. Volkera Albuse. Na ploše zhruba 1000 m2 jsou instalovány objekty, sochy, videa na pomezí interiérového designu a současného vizuálního umění od 25 německých umělců. Tento projekt je rozšířen o českou část „Přes práh“, která předkládá domácí tvorbu od autorů pracujících s podobnými design – artovými principy.

15. 9. 2013 – březen 2014 PAVEL FRIČ A MICHAELA LABUDOVÁ – MONSTERS. Vernisáž: 14. 9. 2013. Monsters v současné době tvoří Pavel Frič, Michaela Labudová a Lukáš Müller. Členové Monsters studijně a pedagogicky působí (nebo dříve působili) na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Projekty studia jsou součástí přehlídek a soutěží grafického designu v Evropě a Asii a získaly ocenění Design centra ČR.

16. 9. – 30. 10. ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PROSTORU JEZUITSKÉ KOLEJE A ZAHRAD. Prezentace výsledků archeologického výzkumu v areálu bývalé Jezuitské koleje.

 

.

Zavřít menu