Kosím, kosíš, kosíme. NZM Kačina láká na Víkend otevřených zahrad

Jak naklepat kosu a jak se naučit kosit louky a zahrady tradičním způsobem? Jaké tajemství skrývají nádherné orchideje? A jakou historií oplývá kačinský zámecký park?

Zavítejte na Víkend otevřených zahrad a kačinské kosení a všechny tyto a další otázky vám budou zodpovězeny. Pro děti i dospělé, babičky i dědy – o víkendu 8. a 9. června v Národním zemědělském muzeu na Kačině.

 

Během víkendového kurzu Tradiční kosení luk se návštěvníci naučí, jak pečovat o louky tradičním způsobem se zkušenostmi našich dědů. Úkolu zasvětit návštěvníky do umění práce s kosou se ujme zkušený sekáč Jan Petržela. Víkendový dvoudenní kurz kosení probíhá po oba dva dny, v sobotu od 10 do 15 hodin a v neděli od 10 do 12 hodin. „Ty největší nadšence zveme na nedělní ranní školu ručního sečení kačinských luk, kde si mohou vlastnoručně vyzkoušet práci s kosou,“ láká na program ředitel NZM Kačina Pavel Douša. Nedělní kosení začíná už od 6. hodiny ranní. Kurzy kosení jsou pro zájemce přístupné zdarma s předchozí rezervací.

 

V sobotu se vydáme společně na procházku kačinským zámeckým parkem s jeho zajímavou historií, prozkoumáme bohatě rozkvetlé louky s planě rostoucími květy a ukážeme si, jak nám kombinace rostlin mohou vyprávět o minulosti krajiny. Pokud nás překvapí déšť, ukážeme si čerstvé rostliny společně s přednáškou Martina Kačmara.

 

V sobotu i neděli čekají na děti „Kačinec a pleška“ čili zajímavosti ze světa rostlin. „Podíváme se, jak květiny znají barvy, jak počítají do tří nebo do pěti, a zjistíme, jak se jmenují a jaké mají využití,“ říká o připraveném programu kurátorka Šárka Kopecká. Děti mohou podniknout průzkumnou výpravu do různých schovávaček v křoví kolem zámku. Příběhy z říše rostlin dětem povypráví botanik Martin Kačmar. V případě deště bude připravena poznávací hra pod zámeckou střechou.

 

V neděli od 11 hodin čeká zájemce o krásu orchidejí přednáška s promítáním. Na cestu za orchidejemi až do Laosu se letos vydal zámecký zahradník Roman Kváč, který o své expedici bude návštěvníkům vyprávět v zámecké kapli. Přednášku doprovodí promítání fotografií z cesty.

 

Kde se skrývá kačinská jeskyně? A proč v parku zůstává uschlý strom? Příběh o trkači kdysi skrytém v útrobách jeskyně, významu mrtvých stromů pro obyvatele parku, jedinečném skrytém příkopu ha-ha i dalších zajímavostech kačinského parku povypráví návštěvníkům kurátorka muzea Šárka Kopecká.

 

Již v pátek 7. června od 18.00 zveme zájemce do zasedacího sálu radnice v Nových Dvorech na přednášku Hodnoty krajiny Novodvorska a areálu Kačina v kontextu dějin zahradního a krajinářského umění Ing. Zdeňka Nováka, generálního ředitele Národního zemědělského muzea. „Zatímco mí vzácní kolegové, zejména pan PhDr. Pavel Novák, CSc., se věnují dějinám krajiny Novodvorska a areálu Kačina, popř. jiným Chotkovským zahradním a krajinným úpravám, do hloubky, tedy po vertikále, a znají neuvěřitelné podrobnosti, já se pokusím o pohled spíše horizontálně zaměřený, kontextuální. Přiblížím, jak se zahradní slohy v předmětném území propisovaly, jak byly uchopeny a tvůrčím způsobem v místě přepracovány. Snad to pomůže k poznání skutečně výjimečné hodnoty této části krajinné památkové zóny Žehušicko a národní kulturní památky Zámek Kačina,“ říká o přednášce generální ředitel NZM Zdeněk Novák.

 

Datum a místo konání:

  1. června 18.00 – zasedací sál radnice v Nových Dvorech, přednáška Hodnoty krajiny Novodvorska a areálu Kačina v kontextu dějin zahradního a krajinářského umění Ing. Zdeňka Nováka, generálního ředitele Národního zemědělského muzea.
  2. a 9. června – Národní zemědělské muzeum Kačina

 

Celý program akce je dostupný na webu zde.

 

Vstupné: 70,- Kč /přednáška

Vstup do zámeckého skleníku je možný s platnou vstupenkou na přednášku.

 

Vstupné na workshop Tradiční kosení luk a Kačinské kosení je zdarma.
Prosíme o registraci na email: sarka.kopecka@nzm.cz.

 

Vstupenky je možné zakoupit online zde.

tz

 

Zavřít menu