Král Václav přišel do kina za zvuku fanfár a potlesku diváků

Kino Modrý kříž. Pátek večer. Do předsálí přicházejí filmoví tvůrci a herečky a herci ve společenských šatech, obklopeni svými blízkými, přáteli a příznivci. Červený koberec, květiny, záblesky fotoaparátů, fanfáry, potlesk, světla reflektorů. Tak by se dala hollywoodsky popsat slavnostní událost, která se odehrála 9. listopadu v Kutné Hoře.

Král Václav měl světovou premiéru.

Snímek natočili účastníci hereckého a filmového kempu o letních prázdninách na kutnohorském předměstí Kaňk. Pojednává o dětech, ukrývajících se ve sklepeních před nebezpečím, které venku číhá. Jejich ochráncem je starší muž Václav, kterého nazývají svým Králem.

Tvůrci a aktéři filmu, podepsaní i pod oceněnými snímky, jako Dívka s knihou či Max, nabídli příběh, který v divácích vyvolával smích, smutek, strach, napětí i touhu po svobodě. V režii Jaroslava Berana na stříbrném plátně zazářili Kateřina Hrejsemnou, Filip Mašek, Václav Veselý, Jan Kukral, Mikuláš Ečer a řada dalších, kteří kromě svých rolí zvládali i jednotlivé pozice ve filmovém štábu.

Slavnostní večer vyvrcholil dobrým skutkem – předáním vybraného symbolického vstupného ve výši 5.630 korun na provoz Linky důvěry, kam se mohou děti i jejich rodiče obracet v beznadějných situacích.

Král Václav se nyní vydává reprezentovat Kutnou Horu na filmové přehlídky a soutěže. -tz,

foto: Pavel Hrejsemnou

Zavřít menu