Koncertoval doma i ve světě, je uznávaným baskytaristou, který se narodil a žije v Kutné Hoře. V letošním roce se po krátké odmlce opět představí domácímu publiku v rodném městě u příležitosti 80. „narozenin“ Tylova divadla. Narozeniny nebude slavit jen Tylovo divadlo, ale i on sám, společně se svými přáteli, které si do rodného města pozval. …………………………………..

Fotografie z koncertu najdete ZDE.

V programu vystoupí například král českého popu Michal David, který se v Kutné Hoře představí jako virtuózní jazzový pianista, perský kytarista ShahabTolouie, ale také Michal Karban, který zahraje na akordeon. Doprovodná kapela bude složena z top českých hudebníků, které během své třicetileté profesní kariéry potkal při spolupráci se známými osobnostmi domácí scény. Patří mezi ně Hana Zagorová, Petr Rezek, Petr Novák, Pavel Bobek, Helena Vondráčková, Marsyas, Jazz Q Martina Kratochvíla. Mezi posluchači ale i českými a světovými kritiky je hlavně ceněna jeho spolupráce s hudebníky světového formátu, jakými jsou američtí kytaristé Mike Stern, Dean Brown, Gary Lucas, polský klavírista Jozef Skrzek  a maďarská skupina Omega. Nad celým koncertem převzal záštitu kutnohorský starosta Ivo Šanc.

.
P. J. Ryba

.
Pavle, vzpomeneš si, kdy poprvé jsi hrál v Tylově divadle a s kým to bylo?
Úplně poprvé se Základní uměleckou školou a to na basovou kytaru asi v 17 -18 ti letech. Hrál se Haydn, byl to komorní akustický orchestr. Na kontrabas mě v LŠU učil fantastický člověk – Dr. Urban. Byl pro každou špatnost. Vymyslel jsem si, že budu Haydna hrát na elektrickou basu a on to, přes protesty některých jedinců, prosadil. Koncert se na zkoušku nahrával a od momentu kdy jsem nastoupil já s basovkou, nic jiného na nahrávce nebylo slyšet. To byla sranda! Další má vystoupení v Tylově divadle byla, až když jsem se hudbou začal živit a to s Janou Koubkovou na nějaké akci města a několikrát jako člen skupiny Miloše Nopa s Hanou Zagorovou a Petrem Rezkem. To je asi tak vše.

Kdy naposled jsi hrál v KH, kde to bylo?
 Přesně před pěti lety, tedy v říjnu roku 2008, jsem hrál s americkým kytaristou Deanem Brownem v klubu Česká 1., kdy tento koncert byl jedním z koncertů našeho společného turné po Česku a Slovensku TOUR 2008. Úplně ale můj poslední koncert s mou kapelou The Fish Men v Kutné Hoře byl v prosinci 2010 v Planet Disco klubu, kde byl mým hostem pianista Michal David.

Jsi uznávaným hudebníkem nejen doma, ale i ve světě. Prozraď, kde nejdál si hrál, jaký byl třeba nejzajímavější koncert a co by si muzikant jako Ty přál ještě zažít?
Kromě Ruska, kde jsem nejdál hrál v Moskvě a Jaroslavli, se mi podařilo hrát v Severní Americe, hrál jsem na východě USA také v prestižních klubech na Manhattanu – Knitting Factory a v top klubu Blues Alley ve Washinghtonu DC. Jedno z nejvzdálenějších míst, kde jsem hrál, byl koncert na jazzovém festivalu v hlavním městě Argentiny Buenos Aires. Úplně ale nejvzdálenější místo bylo Chile, kde jsme v Santiagu de Chile koncertovali po klubech. Na převážné většině koncertů po světě mě vždy na perkuse doprovázel i další kutnohorák Jiří Kollman, který se mnou vystoupí i na koncertu v divadle. Za celou dobu co koncertuji, jsem hrál doma, ale i po světě koncerty od malých klubů přes divadla až po velké festivaly.  Hraji s hudebníky z první světové ligy a pohybujeme se mezi nimi. Co bych si přál je zařadit se mezi ně natrvalo a koncertovat v cyklech 20 – 30 koncertu a domů jet na měsíc. Tyto cykly jsou hodně náročné, ale to je můj život.

(red)


15. 10. | 19:00 hod. KONCERT: PAVEL J. RYBA & THE FISH MEN, HOSTÉ VEČERA: MICHAL DAVID, SHAHAB TOLOUIE. Vstupné: 270,- Kč. Vstupenky na tento koncert můžete zakoupit v pokladně Tylova divadla a Informačním centru. Rezervace je možné provádět na webu.

 

.

Zavřít menu