Modrý duben – měsíc autismu

Projekt Život na křídlech opět ožívá v GASK.

Galerie Středočeského kraje uvede 6. dubna druhý ročník projektu Život na křídlech, který má za cíl podporu rodin s dětmi s poruchou autistického spektra. Projekt se koná v modrém dubnu, kdy celý svět vyjadřuje podporu lidem s touto diagnózou. Výrazným prvkem myšlenky je modrá barva, ta je barvou komunikace a sebevyjádření, tedy oblastí, ve kterých mají lidé s autismem největší potíže. Součástí programu Života na křídlech bude workshop sítotisku s motivy žáků s PAS ze Speciálních škol ČCE Diakonie Čáslav, představení kolekce Spektrum české oděvní značky Soolista a beseda s odbornicí na autismus Zuzanou Dvořáčkovou. Celý den uzavře projekce filmu Buko. Výtěžek z tohoto projektu v GASK bude využit na financování zážitkových programů pro rodiny s dětmi s poruchou autistického spektra, poruchou aktivity a pozornosti ve školním roce 2024/2025.

Lektorské centrum GASK se kontinuálně věnuje programu GASK bez bariér, který vychází z myšlenky rovného přístupu ke kultuře a vzdělávání se zohledněním různých forem znevýhodnění a sociálních potřeb. Konkrétním vyústěním tohoto programu v dubnu letošního roku je právě projekt Život na křídlech, vzniklý v součinnosti s Gabrielou Průšovou, iniciátorkou spolupráce zastupující spolek Ze stejný planety, jejímuž synovi byla diagnostikována porucha autistického spektra.

V rámci doprovodného programu Života na křídlech se 6. dubna v refektáři GASK představí značka Soolista, a to svou kolekcí Spektrum, která vznikla ve spolupráci s Národním ústavem pro autismus (NAUTIS). Středobodem kolekce je tzv. „komunikační tričko“, funkční pomůcka napomáhající rozvinutí komunikace mezi dítětem s poruchu autistického spektra a rodičem nebo blízkým. Toto tričko vzniklo jako alternativa k speciálním kartičkám, které jsou běžně pro náhradní komunikaci využívány. Výtěžek z kolekce poputuje na navýšení kapacity rané péče NAUTIS. Součástí programu bude také beseda se Zuzanou Dvořáčkovou, která se dlouhodobě věnuje tématu autismu a která díky své osobní zkušenosti a odborné znalosti problematiky přináší léty ověřené a funkční postupy a potřebnou psychickou podporu rodinám s dětmi s PAS. Program doprovází workshop sítotisku s motivy žáků s PAS ze Speciálních škol ČCE Diakonie Čáslav. Celý den uzavře projekce filmu Buko, ve kterém Marta Issová bravurně ztvárnila filmovou postavu Terezu, která má poruchu autistického spektra. Za tuto roli získala Českého lva jako nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Program 6. dubna 2024:
17.00 – 17.30: Představení instalace kolekce Spektrum od oděvní značky Soolista
17.30 – 18.00: Představení programu a cíle
18.00 – 19.30: Beseda se Zuzanou Dvořáčkovou
19.30 – 21.00: Projekce filmu Buko
16.00 – 20.00: Workshop sítotisku s motivy žáků s PAS ze Speciálních škol ČCE Diakonie Čáslav

Více o projektu Život na křídlech na www.gask.cz.

Kontakt pro média:
Ing. Alena Sedláčková
+420 602 454 457
sedlackova@gask.cz

GASK – Galerie Středočeského kraje sídlí v jezuitské koleji v Kutné Hoře. Je institucí zaměřenou svou sbírkou i výstavním programem na výtvarné umění 20. a 21. století.

 

tz

Zavřít menu