Muzejní noc nabídla v Kutné Hoře pestrý program

V Kutné Hoře se v rámci celonárodního festivalu Muzejní noc otevřela muzea v netradičních časech a s neobvyklým programem, který nalákal stovky návštěvníků nejen z řad místních. Do Muzejní noci se zapojil Dačického dům, Vlašský dvůr, Spolkový dům a kostel sv. Jana Nepomuckého, Galerie Felixe Jeneweina, Hrádek, GASK a mnoho dalších muzeí po celé Kutné Hoře.

Program v Galerii Středočeského kraje začínal již v 17:00 a zajímavostí bylo, že ho celý měla na starosti čtveřice mladých studentů z projektu GASK Teens. Ti se kromě zajištění a organizaci programu museli postarat i o hlídání rozpočtu, oslovení umělců a uměleckých skupin, grafiku a propagaci. Inspirací pro celý program muzejní noci byly hlavně dvě probíhající výstavy v GASK – Metasystémy Adély Matasové a Intimní nezměrnost Luďka Filipského. Přesto mladí organizátoři nechtěli večerní program komponovat čistě tematicky, ale spíše jakko oslavu umění v jakékoliv formě. A tak se v GASKu tančilo, hrálo loutkové divadlo, proběhly dvě komentované prohlídky, výtvarná dílna pro děti a na závěr koncert kapely Marcell. Nutno podotknout, že se celý program mladým organizátorům velmi povedl, nadchl děti i dospělé, laiky i odborníky. „Nejvíce jsme se báli návštěvnosti a už teď můžeme říci, že jsme nadšení, protože už na loutkové divadlo si našlo cestu skoro sto lidí. Moc se těšíme na závěrečný koncert a vlastně i na to, až bude celý večer za námi a my si řekneme, že jsem to zvládli,“ dodal k probíhajícímu programu jeden z mladých organizátorů.

V Dačického domě program dostál jménu Mikuláše Dačického; už podtitul noci mluvil za vše – víno, ženy a zábava! Proběhly tak šermířské souboje skupiny MERLET a v celém domě nachystal Mikuláš Dačický a jeho tým mnoho zajímavých úkolů pro návštěvníky všech věkových skupin.

Vlašský dvůr vsadil na hudbu v podání Borise Buňky a kostýmované prohlídky královské mincovny a kaple. Podvečerní prohlídky byly plně obsazené a zájmu se těšil i večerní koncert. V Českém muzeu stříbra probíhal opravdu noční program, který startoval ve 20:00 a končil až ve 23:00. Návštěvníci si mohli projít stálé expozice a výstavy Hrádku v doprovodu kostýmovaných průvodců. Zajímavým zpestřením programu bylo i šermířské vystoupení, výtvarné dílny pro děti a závěrečná ohňová show.

RDK

 

Zavřít menu