Návštěvníci Jarní rovnodennosti se sluníčka nedočkali

V pondělí 20. března se v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele již pojedenácté konala charitativní akce Jarní rovnodennost v sedlecké katedrále. Návštěvníci se však slunečních paprsků ozařujících oltář nedočkali. Po loňském ročníku, kdy počasí přálo, zůstalo letos slunce schované hluboko za mraky.

Stejně jako v minulých ročnících tak i letos organizátoři připravili bohatý kulturní program. Moderování akce se ujal výtečný David Prachař, o hudbu se postarali kutnohorští Ambient Zephyr, program byl obohacen i žehnáním nového vína Cuvée Santini a dvěma zajímavými výstavami instalovanými v prostorách katedrály. „Výstava Jedinečný Santini, která je aktuálně nainstalovaná v boční lodi, je součástí celoročního projektu Santini Immortalis. U nás v katedrále zůstane až do 4. dubna a následně bude putovat doslova celým městem symbolicky až ke druhé kutnohorské katedrále. Cílem celého projektu je seznámit veřejnost se životem a dílem Jana Blažeje Santiniho Aichela, který právě u nás v Sedlci započal svoji plodnou stavitelskou cestu,“ přiblížila jednu z výstav Radka Krejčí ze sedlecké farnosti.

Výtěžek ze vstupného a dobrovolných příspěvků ve výši 22 530 Kč se organizátoři rozhodli dorovnat na 25 000 Kč a předají ho zástupcům Střediska Atrium Oblastní charity Kutná Hora na projekt „Noclehárna pro ženy“. Ta poskytne ženám bez přístřeší bezpečné zázemí a přenocování v důstojných podmínkách.

„Již nyní se zamýšlíme nad programem a konceptem dalšího ročníku. Určitě se musíme držet systému prodeje vstupenek, abychom byli schopni ohlídat kapacitu katedrály. Děkujeme všem 400 návštěvníkům, kteří letos i přes nepřízeň počasí do katedrály dorazili vítat jaro a těšíme se na Podzimní rovnodennost, která probíhá 23. září a přináší podobně intenzivní zážitek,“ dodala Radka Krejčí ze sedlecké farnosti.

red, foto: Ondřej Soukup

Zavřít menu