O ruku princezny Militky se budou na nádvoří Vlašského dvora ucházet hned tři nápadníci, premiéru představení uvedou kutnohorští ochotníci 26. července

Kutnohorští ochotníci uvedou v pátek 26. července na nádvoří Vlašského dvora premiéru veselohry Ženichové. Reprízy se v rámci celoprázdninového festivalu Kutnohorské léto uskuteční v sobotu 27. července, v pátek 2. a v sobotu 3. srpna. Začátky představní jsou ve 20.30 hodin.

Hrají Monika Krejčová, Karel Polívka, Robert Štekr, Martin Betuštiak, Ota Fiala a Miroslav Štrobl. Režie Ota Fiala a Miroslav Štrobl. Představení řídí Iva Pilcerová.

Veršovaná veselohra o třech jednáních byla dlouhou dobu nejúspěšnější českou komedií. Ve hře si má dcera rytíře Rodoslava, Militka, vybrat ze tří rytířských nápadníků. S pomocí přátel schystá na rodovém hradě pro nechtěné ctitele žertovnou zkoušku odvahy, odhalí jejich zbabělost a získá otcovo svolení vzít si svého prostého milého Vítka, který nad rytíři zvítězil svou chytrostí.

Hra Ženichové je jakousi parodií na takzvané „rytířské hry“, které byly velmi oblíbené v 1. polovině 19. století. Vystupovaly v nich hrdinové bez bázně a hany, bohatí šlechtici, ale i cudné a panensky nedotčené slečny, vhodné na vdávání. Jakkoliv byl děj těchto her nezřídka dosti jednoduchý, vyžadoval od herců výrazná gesta, hlasitý, až hřmotný projev, zkrátka to, čemu se na divadle říká „patos“. Tématem her tohoto typu byly obvykle určité hrdinské epizody z českých dějin, prezentované specifickým divadelním projevem, jemuž nechyběly občas srdceryvné výjevy, doprovázené slzami v hledišti.

Předlohou k  představení je původní text K. S. Macháčka, ve své době oblíbeného divadelního dramatika.  Macháček zde dostál všem atributům rytířské hry. V originální podobě je to dnes nehratelná záležitost.

V roce 1924 Macháčkův text s velkou mírou nadsázky a s výrazným smyslem pro humor upravil tehdejší novinář L. Pacák.  Jeho ženichové, včetně dalšího personálu na scéně jsou půvabně infantilní, děj hry je prostinký až až a hercům se nabízí možnost si pro potěchu svojí i diváků na scéně důkladně zařádit.

V roce 1999 Kutnohorští ochotníci uvedli Pacákův text na scénu Tylova divadla za přítomnosti tehdejšího ministra kultury Pavla Dostála. Po představení strávil s tehdejšími účinkujícími příjemné okamžiky u skleničky vína a všichni se dobře bavili. Snad se nám podaří, abyste se dobře bavili i vy, naši diváci při některém z letošních večerů.

V případě nepříznivého počasí se představení nekoná, vstupenky zakoupené v předprodeji bude možné vrátit v místě předprodeje.

Vstupné: základní – 200,- Kč; snížené (studenti, senioři 65+) – 180,- Kč. Vstup a prodej zbylých vstupenek na místě bude probíhat vždy od 20:00 hodin.

Předprodej vstupenek: www.kutnohorskeleto.cz

Informační centrum Města Kutná Hora, Palackého nám. 377 (Sankturinovsků dům)

Informační centrum Kutná Hora – Sedlec, Zámecká 279

tz, red

Zavřít menu