Oblíbené operní večery budou pokračovat jako Memoriál Karla Bicana, 30. ročník bude zahájen 24. září operou I Puritani Vincenza Belliniho

Dobrá zpráva pro milovníky operních melodií: oblíbené večery budou pokračovat jako Memoriál Karla Bicana.

Po nečekaném skonu zakladatele a organizátora Operních večerů v začátku letošního roku zavládl smutek. Také nad tím, že se Karel Bican nedočkal chystané 30. sezony svého pořadu, na kterou se tolik těšil.

„Upřímně a s nadějí, že nám spolu opět bude dobře, zvu všechny naše příznivce, abychom společně zažívali skutečně originální duchovní obohacení.“ To byla jedna ze zpráv s pozváním, které jsem objevil v mailu od Karla Bicana. Jeho příznivci a milovníci operních árií se nyní rozhodli v jeho počinu pokračovat. Dalších navazujících večerů se dramaturgicky i průvodním slovem zhostí Jaromír Dajbych.

Psal se leden roku 1990, kdy Karel Bican v tehdejším klubu Oáza poprvé nechal rozeznít partitury věhlasných operních opusů. K dispozici tehdy měl pouze klasické vinylové LP desky, popřípadě několik málo vzácných videoprezentací. S využitím hudebních nosičů z pozůstalosti a s laskavým zapůjčením rodinou Karla Bicana bude 30. ročník zahájen v úterý 24. září v 18 hodin v kinosále Střední průmyslové školy v Kutné Hoře. Na programu bude opera I Puritani Vincenza Belliniho.

V celém spektru nabídek kulturních aktivit není příliš obvyklé, aby se konkrétní tematický projekt udržel v pozornosti veřejnosti po tak dlouhou dobu, s úctyhodným počtem téměř tří stovek komponovaných večerů! Vstup zdarma.

Václav Veselý, zastupitel (Město PRO lidi)

Na fotografii Karel Bican v červenci 2018 při pietním shromáždění k uctění památky Mistra Jana z Husince ve sboru Církve československé husitské ve Smíškově ulici v Kutné Hoře. Foto: pra

 

Zavřít menu