Obrazem: Kostel sv. Jana Nepomuckého hostí výstavu fotografií violoncellisty Jiřího Bárty, kurátorem výstavy je profesor Jindřich Štreit

Výstava fotografií violoncellisty Jiřího Bárty byla zahájena 31. května v kostele sv. Jana Nepomuckého v Kutné Hoře. Jejím kurátorem je významný český dokumentární fotograf a vysokoškolský profesor Jindřich Štreit. Výstava se koná v rámci právě začínajícího Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora 2024, jejímž uměleckým ředitelem Jiří Bárta je. Nejen milovníci komorní hudby tak mají příležitost objevit i jeho fotografický talent. Výstava v kostele sv. Jana Nepomuckého potrvá do 28. června.

Při vernisáži po úvodním slovu Aleny Turkové, výkonné ředitelky Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora, o autorovi, jeho díle a fotografiích promluvil profesor Jindřich Štreit. Připomenul, že Jiří Bárta pochází z rodiny, kde hudba a výtvarné umění byly samozřejmostí. K fotografování Jiřího Bártu přivedl v mládí jeho otec, architekt a výtvarník. U Jiřího Bárty však zvítězila nakonec hudba.

Podobné emoce, city, nálady, které předává Jiří Bárta publiku svou hudbou, vyzařují i z jeho fotografií. Odrážejí duši umělce. Tématem fotografií je mu rodina, děti, ale i krajina, architektura míst, která navštívil.

Součástí vernisáže byla v kostele sv. Jana Nepomuckého videoprojekce fotografií., kterou Jiří Bárta a Terezie Fialová umocnili skladbou Smutek utek Martina Smolky pro violoncello a klavír.

Vůbec první výstavu fotografií měl Jiří Bárta v Novém Boru v únoru 2023. Za zapůjčení fotografií poděkovala Alena Turková zástupcům společnosti Kultura Nový Bor, kteří se vernisáže v Kutné Hoře také účastnili. Jak dodal Jindřich Štreit, výstava v Kutné Hoře byla doplněna daalšími fotografiemi, které zatím nebyly nikde vystaveny a mají tak svou premiéru.

17. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora 2024 se koná v Kutné Hoře od 1. do 9. června. Violoncellista a umělecký ředitel festivalu Jiří Bárta si i letos ke spolupráci přizval špičkové zahraniční i domácí umělce. Kompletní program je k dispozici na webu ZDE,

M. Pravdová

Zavřít menu