Obrazem: Setkání hornických měst a obcí ČR v Kutné Hoře a Svatováclavské slavnosti

Kutná Hora je dnes 24. září poprvé v historii hostitelem 26. Setkání hornických měst a obcí ČR. Od chrámu sv. Barbory po mši vyrazil průvod hornických spolků. Další program pokračoval v parku pod Vlašským dvorem.  Souběžně s tím se na Palackého náměstí konají Svatováclavské slavnosti, které nabízejí bohatý program až do pozdních večerních hodin. Více k programu ZDE.

Aktualizováno 25. září, doplněna fotogalerie.

26. setkání hornických měst a obcí České republiky přivítala Kutná Hora

Zdař Bůh! Došlo stříbro?

Město Kutná Hora se ve dnech 23. – 25. září 2022 stalo vůbec poprvé ve své historii hostitelem slavnostního Setkání hornických měst a obcí České republiky. Po Příbrami a Kladně je tak třetím středočeským hostitelským městem. Oslava řemesla tak typického a tradičního pro Kutnou Horu nabídla pestrý program pro horníky, příznivce hornictví i pro veřejnost.

Již od brzkého odpoledne se v pátek 23. září do Kutné Hory začali sjíždět členové hornických spolků a ve Vlašském dvoře od oddělení cestovního ruchu vedle registrací obdrželi informace k programu a dárkové balíčky na památku. V pátek večer se zástupci hornických spolků zúčastnili také uvítacího večírku v kongresové hale Galerie Středočeského kraje.

Hlavní program setkání patřil sobotě, a to již od rána, kdy byli zástupci spolků přivítáni v audienční síni Vlašského dvora starostou Kutné Hory Josefem Viktorou a od 10 hodin proběhla mše v chrámu svaté Barbory. Následovalo řazení horníků a členů hornických spolků před chrámem, aby půl hodiny před polednem majestátní průvod kolem 750 osob prošel se vší slávou, hudbou a prapory přes historické centrum až do parku pod Vlašským dvorem. Největší účast zaznamenaly hornické spolky z České republiky, ale nechyběli ani početní zástupci sousedů ze Slovenska a z Polska. Kutná Hora v rámci mezinárodních vztahů udržuje partnerství se dvěma městy, v jejichž historii je významná stopa hornictví, a to se slovenskou Kremnicou a polským městem Tarnowskie Góry. Obě města přijala pozvání a jejich zástupci se radostí přidali k průvodu i k doprovodnému programu. V řadách procházejících horníků i přihlížejících návštěvníků panovalo nadšení a po zbytek dne neopustilo ani jednu ze zúčastněných stran. Hosté ocenili práci pořadatelů a na zajímavém a pečlivě připraveném programu nešetřili chválou. Vedle hornických slavností se odpoledne nedaleko parku pod Vlašským dvorem konaly na Palackého náměstí tradiční Svatováclavské slavnosti, na které nejeden člen setkání s chutí zavítal.

Na pódiu se za přítomnosti představitelů města Kutná Hora, hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové odehrálo slavnostní stužkování, předání světla sv. Barbory a putovního praporu a vystoupení hornických kapel. Další část programu se přesunula do kostela svatého Jana Nepomuckého, kde byly předány ceny Český Permon 2022 udělované osobnostem nebo institucím, které se významně zasloužily o rozvoj hornických tradic. Sdružení hornických a hutnických spolků ČR oceňuje v kategoriích hornický folklór, záchrana technických památek, největší počin roku, celoživotní dílo a mimořádná cena.

V rámci hornických slavností byla již 20. září v Barborské ulici před budovou Hrádku – České muzeum stříbra umístěna panelová výstava Stříbrné doly Kutnohorské o dějinách dolování v Kutné Hoře. Výstava je volně k vidění do 23. října. Jako další část doprovodného programu se v neděli 25. září uskutečnil Den otevřených dveří areálu Čistírny důlních vod Kutná Hora – Kaňk a pro zájemce z řad odborníků a odborné veřejnosti byly zorganizovány komentované prohlídky štoly Na Bylance.

Akce se zúčastnili představitelé hornických měst, za pořadatelské město je to konkrétně Hornický spolek Barbora, z. s. Pořadateli akce jsou město Kutná Hora, oddělení cestovního ruchu, školství a kultury, České muzeum stříbra, p. o., a Hornický spolek Barbora. Garantem akce je Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky.

Další ročník setkání hornických měst a obcí se odehraje ve dnech 8. – 10. září 2023 v Ostravě.

Kristýna Šimonová, foto pra

 

Zavřít menu