Obrazem: Ve Spolkovém domě byla slavnostně zahájena výstava Václav Havel a Kutná Hora

Vernisáží byla 2. září ve Spolkovém domě v Lierově ulici zahájena výstava fotografií a dokumentů nazvaná Václav Havel a Kutná Hora. V úvodu promluvili místostarostka města Silvia Doušová (STAN a Šance pro KH) a kurátor výstavy fotograf Jaromír Procházka.

„Je pro mě čest zahajovat vernisáž výstavy s fotografiemi s Václavem Havlem, kterou zaštiťuje Město Kutná Hora. Václav Havel měl tak bohatý a různorodý život, že byl pro fotografy vděčným a ideálním objektem, ať už v dobách, kdy byl v disentu, během Sametové revoluce nebo když byl prezidentem,“ řekla při vernisáži místostarostka města Silvia Doušová a připomenula významné české fotografy, kteří zachycovali okamžiky soukromého i veřejného života pana prezidenta. Jako například Bohdan Holomíček, Tomki Němec, Karel Cudlín, Oldřich Škácha a další. „Vedle těchto slavných fotografů pak existují stovky dalších, kteří svým dílem doplňují rozmanitou skládanku dokumentující Havlův život. A právě tvorbu kutnohorských fotografů si můžeme na výstavě prohlédnout a já už se na ni velice těším,“ dodala Silvia Doušová.

Na setkání s panem prezidentem zavzpomínali také tehdejší představitelé radnice, bývalý starosta města Ivo Šanc (Šance pro KH). Vystaveny jsou fotografie z návštěvy Václava Havla v Kutné Hoře v roce 1997 od fotografky Jarmily Valouškové.

Tehdejší místostarosta Václav Vančura připomenul setkání s prezidentem Václavem Havlem na ruzyňském letišti, kde se společně s tehdejším starostou Ivo Šalátkem jako delegace z Kutné Hory účastnili křtu letadla Airbus. Tuto událost zachytil na snímcích Jaromír Procházka. Další fotografie připomínají Sametovou revoluci v Praze a v Kutné Hoře. Snímky Petra Procházky dokumentují rozloučení a pohřeb Václava Havla v Praze. „Pietní rozloučení s Václavem Havlem se v den jeho pohřbu konalo také v Kutné Hoře u sochy T. G. Masaryka před Vlašským dvorem. Zapalovaly se svíčky, zpíval USPS Tyl pod vedením Zdeňka Licka,“ zavzpomínal fotograf Jaromír Procházka.

Při vernisáži zahráli Pavel Jakub Ryba a Tomáš Křemenák. Vernisáží provázel moderátor Michal Trnka. Součástí vernisáže bylo promítání filmu z návštěvy Václava Havla v Kutné Hoře, který natočil Bohuslav Kučera z Videofilm studia Kutná Hora.
Výstava je otevřena denně od 10 do 17 hodin.
pra, foto Jiří Plavec

Zavřít menu