Festival Ortenova Kutná Hora pokračuje dnes 4. září dalším zajímavým programem pro mladé básníky i širokou veřejnost

XXVIII. ročník festivalu Ortenova Kutná Hora, který pořádá Klub rodáků a přátel Kutné Hory, byl slavnostně zahájen v pátek 3. září v sále ZUŠ ve Vladislavově ulici v Kutné Hoře.

V úvodních slovech Vlasta Navrátil, předseda klubu rodáků, přivítal mladé adepty poezie, diváky i hosty. Připomenul historii vzniku festivalu i osobnost kutnohorského rodáka, významného českého básníka Jiřího Ortena, na jehož památku je pořádán.

Festival Ortenova Kutná Hora, spojený se soutěží básníků do 22 let, je podporou mladých autorů poezie. V Kutné Hoře se koná již od roku 1993. Vlasta Navrátil poděkoval za podporu městu Kutná Hora, Stč. kraji, Ministerstvu kultury a dalším sponzorům a soukromým dárcům, mezi nimiž je řada lékařů.

„Jsem rád, že se zahájení 28. ročníku Ortenovy Kutné Hory mohu účastnit. Jsem hrdý na to, že město tento festival podporuje,“ uvedl místostarosta Vít Šnajdr (Piráti) a poděkoval organizátorům, Klubu rodáků a přátel Kutné Hory, festivalovému výboru. Vzpomenul také na doktora Jiřího Plačka, který festival ještě v loňském roce zahajoval. Předsedou Klubu rodáků a přátel Kutné Hory byl doktor Plaček dvacet let. Zemřel letos v květnu ve věku 80 let. Za dlouholetou práci a kulturní i společenské aktivity převzal loni v září při zahájení festivalu Cenu starosty města Kutné Hory.

Festival Ortenova Kutná Hora nabízí bohatý program nejen pro mladé adepty poezie, ale i širokou veřejnost. V páteční večer po úvodních slovech zazněl cyklus básní a próz Oty Ornesta, Jiřího Ortena, Zdeňka Ornesta a Borise Rieglera. Po skončení pořadu byly vyhlášeny výsledky XXVIII. ročníku SOUTĚŽE MLADÝCH BÁSNÍKŮ Ortenova Kutná Hora.  Následovala noční procházka s doktorem Procházkou, tentokrát po stopách kutnohorských nemocnic a významných lékařů. Souběžně s tím se v Blues Café konal klubový večer mladých básníků.

V sobotu 4. 9. od 10 hod. ve Spolkovém domě představí výstavu fotografií Václava Havla její autor Jaromír Procházka, od 11 hodin v Blues Café setkání mladých básníků, interpretů a členů poroty soutěže, od 15 hod. Pocta přátelům, která bude tentokrát připomínkou významných kutnohorských lékařů minulosti a poděkováním lékařům současnosti. Program v Blues café nabídne od 16 hod. otevřené autorské čtení mladých básníků a od 19 hod. koncert a autorské čtení. V kostele sv. Jana Nepomuckého vystoupí od 19 hodin EPOQUE QUARTET, držitel ocenění Classic Prague Awards. Program bude zakončen setkáním členů klubu a hostů, které se pro zvané (vstup s pozvánkou) uskuteční od 20.30 hod. v Preghausu Vlašského dvora. Více na webových stránkách ZDE.

Jiří Orten, vlastním jménem Jiří Ohrenstein, se narodil 30. srpna 1919 v Kollárově ulici čp. 315 v Kutné Hoře. Jeho rodiče Eduard a Berta Ohrensteinovi vlastnili malý obchod se střižním a galanterním zbožím. Jiří navštěvoval základní školu v Kutné Hoře, v letech 1930–1932 studoval na kutnohorské reálce a od roku 1932 do 1936 na kolínské reálce. Na dramatické oddělení Státní konzervatoře hudby nastoupil v roce 1937, absolvoval tři ročníky. Pro svůj židovský původ byl nucen odejít – byl vyloučen. Svou básnickou činnost uváděl pod pseudonymem Jiří Orten, za protektorátu publikoval pod cizími jmény Karel Jílek, Václav Jílek či Jiří Jakub. Zemřel 1. září 1941 na následky zranění po střetu s rychle jedoucím německým sanitním vozem. Bylo mu dvaadvacet let.

pra

Organizátoři prosí návštěvníky festivalu o dodržování vládních protikovidových opatření. Uvnitř festivalových prostor platí povinnost mít nasazen respirátor třídy FFP2 a prokázat splnění jedné z následujících podmínek vstupu:

  • očkování proti covidu-19, přičemž od poslední dávky vakcíny (druhé u dvoudávkových vakcín, první u jednodávkových vakcín), musí uplynout nejméně 14 dní,
  • negativní RT-PCR test starý nejvýše 7 dní nebo negativní POC antigenní test starý nejvýše 72 hodin,
  • laboratorně potvrzené prodělání onemocnění covidem-19 v době ne delší než 180 dnů přede dnem konání akce.

 

Psali jsme:

Psali jsme v roce 2020

Vzpomínka na Jiřího Ortena – rok 2019

Zavřít menu