Výstava Jiřího Ortena ve Spolkovém domě vyjadřuje vztah básníka k milovanému rodnému městu i jeho životní lásce

Památku a odkaz významného kutnohorského rodáka Jiřího Ortena připomíná výstava s názvem Mému městu, která je od 3. října k vidění ve Spolkovém domě v Kutné Hoře. Pořádá ji město Kutná Hora při příležitosti 100 let od narození Jiřího Ortena. Ve Spolkovém domě potrvá do 28. října.

Kurátor výstavy Jaromír Procházka přiblížil nelehkou dobu, ve které Jiří Orten žil. Nástup nacismu, represe proti Židům. Pro výstavu Jaromír Procházka vybral básně z doby, kdy Orten prožíval šťastné období. Vyjadřují jeho vztah k milovanému rodnému městu a životní lásce Věře Fingerové, která byla jeho múzou. Obsah jednotlivých básní ilustrují fotografie Ivana Skopce a Jaromíra Procházky a typoornamenty akademické malířky Jitky Jelínkové. Součástí výstavy jsou i dobové fotografie, které nabízejí pohled do krátkého života Jiřího Ortena.

Jiří Orten, vlastním jménem Jiří Ohrenstein, se narodil 30. srpna 1919 v Kollárově ulici čp. 315 v Kutné Hoře. Zemřel 1. září 1941 na následky zranění po střetu s rychle jedoucím německým sanitním vozem. Bylo mu dvaadvacet let.

Ještě před proslovy starosty města Josefa Viktory (ANO), kurátora výstavy Jaromíra Procházky a Vladislava Slavíčka, ředitele gymnázia Jiřího Ortena, zahrál student školy Tadeáš Petrů jednu z klavírních skladeb, které složil v inspiraci na básně Jiřího Ortena. V závěru vernisáže členové dramatického kroužku kutnohorského gymnázia uvedli ukázku komponovaného pořadu, který pod vedením Štěpánky Králové a Moniky Pekové připravili k 100. výročí básníkova narození.

Jak připomenul Michal Trnka, který vernisáží provázel, je to už druhá výstava v pořadí, která je Jiřímu Ortenovi věnována. Ta předchozí byla součástí festivalu Ortenova Kutná Hora.

Výstava Jiří Orten – Mému městu  potrvá ve Spolkovém domě do 28. října. Otevřena je denně od 10 do 17 hodin.

Monika Pravdová

Zavřít menu