Operní týden Kutná Hora zahájil koncert tří tenorů, druhý festivalový večer bude poctou Antonínu Dvořákovi a festival vyvrcholí slavnou operou Trubadúr Giuseppe Verdiho

Koncert tří tenorů zahájil v sobotu 15. června 23. ročník Mezinárodního festivalu Operní týden Kutná Hora 2019. Z důvodu nepříznivého počasí se zahajovací koncert nekonal v rajské zahradě cisterciáckého kláštera v Sedlci, ale byl přesunut do refektáře. Ředitelka festivalu Karolína Hromádková v úvodním proslovu poděkovala za možnost pořádat koncert v reprezentativních prostorách společnosti Philip Morris. Přivítala představitele a zástupce Středočeského kraje, města Kutné Hory, akciové společnosti Philip Morris a také Ivo Šance a Leo Maria Vodičku, kteří stáli u zrodu festivalu a další hosty. Starosta Josef Viktora ocenil přínos festivalu pro město a poděkoval Karolíně Hromádkové za její práci, úsilí a věrnost ke Kutné  Hoře.

Zazněly známé operní árie a italské písně z děl Verdiho, Pucciniho, Leoncavalla, Bizeta a dalších. Představili se italští tenoristé Paolo Lardizzone, Luciano Mastro, Gianluca Zampieri. Severočeskou filharmonii Teplice dirigoval František Drs.

Druhý festivalový večer 19. června od 20 hodin v chrámu sv. Barbory bude poctou Antonínu Dvořákovi. Zazní Te Deum pro sóla, smíšený sbor a symfonický orchestr v podání sopranistky Pavly Vykopalové a barytonisty Hongyu Chena z Číny, laureáta Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech z roku 2018, Pražského rozhlasového sboru a Filharmonie Hradec Králové (sólo soprán v jednání). Následovat bude 9. symfonie „Z nového světa“.

Operní týden vyvrcholí 23. června od 21 hodin v rajské zahradě bývalého cisterciáckého kláštera v Kutné Hoře – Sedlci slavnou operou Giuseppe Vedriho Trubadúr v provedení operního souboru Divadla F. X. Šaldy v Liberci a jeho hostů, v hudebním nastudování šéfa opery Martina Doubravského. V titulní roli se představí italský tenorista Paolo Lardizzone a dále v hlavních rolích Lívia Obručník Vénosová, Kateřina Jalovcová a další.

pra

Zavřít menu