Operní týden: Lidé si poslechli opery od italských a francouzských skladatelů. Na programu byla i opera Jakobín

Operní týden zorganizovala ředitelka festivalu Karolina Hromádková ve dnech 25. až 28. června v prostorách konventu bývalého cisterciáckého kláštera v Sedlci, na nádvoří Vlašského dvora a v chrámu sv. Barbory.

První zahajovací koncert v neděli 25. června, který divákům přiblížil vybrané italské a francouzské opery, zprostředkovali Nikola Uramová (soprán), Paolo Lardizzone (tenor), Andrij Kharlamov (basbaryton), Severočeská filharmonie Teplice v konventu bývalého sedleckého kláštera. Dirigoval Norbert Baxa.

V úterý 27. června navštívili lidé druhý koncert na nádvoří Vlašského dvora. Na programu byla opera Jakobín od skladatele Antonína Dvořáka. Hudební představení uvedl soubor opery Divadla F. X. Šaldy v Liberci a jeho hosté. V hlavních rolích se představili Martin Bárta, Livia Obručník Vénosová, Pavel Vančura, Zdeněk Plech, Lenka Pavlovič, Dušan Růžička, Jan Ježek, Jiří Rajniš a Petra Vondrová. Koncert dirigoval Zbyněk Müller, režírovala Kateřina Dušková.

Závěrečným večerem diváky provedla Filharmonie Hradec Králové, členové Kühnova smíšeného sboru a Pražského rozhlasového sboru se sólisty Janou Šrejma Kačírkovou, Janou Sýkorovou, Paolem Lardizzone a Peterem Mikulášem. Dirigoval Jiří Štrunec. Posluchači si poslechli operu od italského skladatele Giuseppe Verdiho Messa da Requiem v chrámu sv. Barbory.

Dora Procházková

Zavřít menu