Pro naše únorové setkání  se pokusím v mrazivém zimním večeru namíchat hřejivou a osvěžující lahůdku obohacenou o ingredience, jimiž se nemůže pochlubit ani ten nejdražší nápoj z luxusní barové distribuce.

Tvůrci této skvostné nabídky jsou totiž excelentní komponisté světových oper, jakými bezesporu i přes propast času zůstávají Richard Wagner (1770 – 1813), Giuseppe Verdi (1813 – 1901), Giacomo Puccini (1858 – 1924), Pietro Mascagni (1863 – 1945), Charles Gounod (1818 – 1893), Georges Bizet (1838 – 1875), ale třeba i Franz Lehár (1870 – 1948).  A právě z nevyčerpatelného pramenu umělecké invence těchto skladatelů je citlivě sestaven program zcela unikátního koncertu, který byl pro natěšené publikum následně realizován v Baden – Badenu v roce 2016.

Primární podmínkou pro smyslově úchvatný požitek, který nám hudba i její vokální interpretace poskytuje, jsou bezesporu osobnosti protagonistů jednotlivých operních partů. A právě tento koncert přivedl na jeviště vskutku vynikající umělce, jejichž krásné bel – canto rozeznívá prostory proslulých operních domů celé naší modré planety. Tenorista Jonas Kaufmann, barytonista Bryn Terfel, sopranistka Anja Harteros a mezzosopranistka Ekaterina Gubanova nám prostřednictvím velkoplošné DVD projekce  jistě nabídnou právě onen zmiňovaný srdce i mysl omamující nápoj namixovaný z bohatého spektra populárních árií i duet, jimiž se prezentuje  umělecky povznášející odkaz výše uvedených autorů.

Pojďme se tedy, milí přátelé, opět společně potkat a prožít tak již tradičně jistě příjemný a osvěžující umělecký zážitek. Sejdeme se ve čtvrtek 23. února 2017 ( od 18, 00 hod. )  v renovovaných prostorách interiéru kutnohorského Hotelu U Kata. Budu se těšit na lidskou mysl jistě inspirující a mocně duchovně povznášející atmosféru tohoto včera.

Karel Bican

Zavřít menu