Pavel Šporcl zahrál v rámci Paganiniana Tour v katedrále Nanebevzetí Panny Marie

Pavel Šporcl natočil v průběhu roku 2020 nové album Paganiniana, na které si vybral skladby, které patří k nejtěžším v sólovém houslovém repertoáru a jsou výsadou jen hrstky světových houslistů. K těmto skladbám patří Paganiniho Capriccio č. 24, Milsteinova Paganiniana, Ernstova Poslední růže, Schnittkeho dílo A Paganini či vlastní virtuózní variace na píseň Kde domov můj. A právě tyto skladby zazněly na koncertě v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře v pátek 17. září. Sám Pavel Šporcl během koncertu přiznal, že zahrát Paganiniho patří k vůbec nejobtížnějším disciplínám a přirovnal své vystoupení k výkonům špičkových sportovců na olympiádě.
Pavel Šporcl je označován za nejpopulárnějšího českého houslistu současnosti a do Kutné Hory se rád a často vrací. A tak si milovníci klasické hudby měli možnost vychutnat zvuk modrých houslí Pavla Šporcla v Kutné Hoře během jednoho měsíce již podruhé. Poprvé tomu tak bylo v srpnu v rámci Mezinárodního hudebního festivalu v chrámu sv. Barbory, podruhé nyní v sedlecké katedrále.
Na koncertním turné Paganiniana Tour, které probíhá po celé České republice a právě Kutná Hora byla jeho třetí zastávkou, hostuje i špičkový kytarista a skladatel Lukáš Sommer. Paganini byl sám vynikající kytarista, a mnoho jeho skladeb napsal právě pro kombinaci houslí a kytary. Poslední skladba, kterou zahráli Pavel Šporcl a Lukáš Sommer společně, byla jedinečným vrcholem celého večera.

Radka Krejčí

Zavřít menu