Pozvánka: Kutnohorský komorní orchestr oslaví 25. května 10. výročí koncertem v kostele Panny Marie Na Náměti.

Kutnohorský komorní orchestr letos slaví 10 let od svého založení. Významné výročí připomene slavnostní koncert, který se uskuteční 25. května od 18 hodin v kostele Panny Marie Na Náměti v Kutné Hoře. Zazní skladby z děl Karla Stamitze, Bibera, Gustava Holsta, Mikolaje Góreckiho a Luboše Sluky. Vstupné DOBROVOLNÉ.

Více o Kutnohorském komorním orchestru jsme zveřejnili v květnovém vydání Kutnohorských listů. Na otázky odpovídaly Lenka Drahotová a Věra Bartoníčková, umělecké vedoucí orchestru:

Můžete ve stručnosti přiblížit historii vzniku Kutnohorského komorního orchestru?

Lenka: Ve školním roce 2008/09 jsem začala učit na místní ZUŠ a poznávala místní hudební prostředí. Měla jsem dojem, že orchestr k takovému městu, jako je Kutná Hora zkrátka patří. Škola vychovává řadu dobrých muzikantů, kteří po jejím absolvování nemají možnost si zahrát a věřila jsem, že se objeví i další z řad místních obyvatel. Podařilo se mi sehnat kontakt na Věru Bartoníčkovou (violoncellistku a pedagožku na Konzervatoři v Plzni) a oslovit ji. Ona k mé radosti souhlasila, s vervou se do tohoto projektu s námi pustila a dnes je uměleckou vedoucí orchestru. Podařilo se nadchnout i kolegy ze ZUŠ Kutná Hora a Čáslav, některé absolventy a žáky nejvyšších ročníků školy. V březnu 2009 byla první zkouška a v červnu 2009 první koncert pro známé v ZUŠ Kutná Hora.

Kolik má soubor v současné době členů, jaké je jeho nástrojové obsazení?

Věra: Náš smyčcový orchestr má nyní 14 stálých členů, jsou to převážně bývalí absolventi ZUŠ Kutná Hora, Čáslav i Kolín, pedagogové těchto škol, ale také profesionální hudebníci. Obsazení orchestru se samozřejmě v průběhu let proměnilo, někteří spoluhráči se usadili za hranicemi našeho regionu nebo studují vysoké školy, a přesto dál jezdí na pravidelné zkoušky i z velké dálky. Velmi nás těší, že přibyli i noví hráči z řad žáků zdejší ZUŠ.

Soubor hraje bez dirigenta… Dá se to zvládnout při takovém množství muzikantů?

Věra: Hraní bez dirigenta je možná obtížnější, klade větší nároky na komunikaci mezi jednotlivými nástrojovými skupinami. Každý hráč musí být v neustálém kontaktu s ostatními a naslouchat, což je vlastně základní princip komorní hry a myslím, že právě to nás velice baví. Samozřejmě je nutné tomu přizpůsobit vedení zkoušek a studování nového repertoáru.

Orchestr je i nadále otevřen pro nové členy. Co musí zájemci splňovat?

Lenka: Vítáme každého, kdo hraje na smyčcový nástroj přibližně na úrovni absolventa ZUŠ, klasickou hudbu bere jako součást svého života a hledá možnost, jak rozvíjet svou zálibu. Každý, kdo by měl zájem s námi hrát, se může kdykoliv přijít podívat na naši pravidelnou páteční zkoušku od 18h ve Spolkovém domě, nebo mě kontaktovat na emailové adrese: lenkapitt@seznam.cz.

Které skladby máte v repertoáru?

Věra: Náš repertoár zahrnuje skladby od baroka až po hudbu 20. a 21. století. Rádi vyhledáváme a následně zařazujeme neobvyklé a zajímavé skladby. Nebojíme se ani méně častých nástrojových kombinací (symfonický zvon, tympány…) Soudě dle ohlasů, posluchači naši snahu oceňují. Během existence orchestru jsme  spolupracovali také s řadou vynikajících sólistů, např. kontrabasistou Petrem Popelkou, členem Staatskapelle Dresden, harfenistkou Vandou Šabakovou, flétnistkou Julií Branou, barokním souborem Musica ad Gaudium a dalšími.

Tradicí v Kutné Hoře se staly dva adventní koncerty v refektáři GASK a májový koncert v kostele Na Náměti, které se setkávají s nebývalým zájmem veřejnosti a jsou zaplněny posluchači do posledního místa. Plánujete další koncerty, případně vydání CD?

Lenka: Podpory našich příznivců a pravidelných návštěvníků našich koncertů si velmi vážíme. Snažíme se, aby každý koncert byl něčím zajímavý, ať už dramaturgicky nebo výběrem sólisty a přinesl našim posluchačům nový hudební zážitek. Vzhledem k pracovní vytíženosti našich členů, kteří se hudbě věnují ve svém volném čase, hodláme tradici dvou koncertů v roce nadále zachovat.

Nevyhýbáme se ovšem spolupráci na dalších projektech, ať už v rámci regionu, např. s USPS Tyl, nebo s jinými neprofesionálními komorními soubory. Na podzim loňského roku jsme společně s Komorním orchestrem Univerzity Hradec Králové hráli na koncertě k 90. narozeninám skladatele Luboše Sluky, 1. června nás čeká koncert na zámku v Bučovicích v rámci festivalu neprofesionálních těles. Jsme čím dál častěji zváni k účinkování v různých městech a obcích, ovšem časová vytíženost nás nutí si pečlivě vybírat.

V květnu připravujete Slavnostní koncert k výročí orchestru, chystáte něco speciálního pro vaše posluchače?

Věra: Repertoár květnového koncertu bude postaven čistě na orchestrálních skladbách, to znamená bez sólisty. V první půli programu uvedeme díla, která jsme v minulosti rádi hráli, a byla divácky úspěšná, jako například první větu Orchestrálního kvartetu Karla Stamitze, Biberovu Battalii, popisující průběh bitvy nebo minimalistické Tři kusy ve starém slohu Mikolaje Góreckiho. Po pauze zazní Svatopavelská suita Gustava Holsta  a jazzová Sunset suita Luboše Sluky. Chystáme i další hudební či mimohudební překvapení, to ovšem zatím nebudeme prozrazovat. Všechny naše příznivce srdečně zveme na společné hudební setkání!

Děkujeme za rozhovor.

Monika Pravdová

 

 

 

Zavřít menu