Pozvánka na vycházku: Běžně nepřístupný románský kostel sv. Jakuba v Církvici (v části Jakub) zahajuje poprvé v historii každodenní provoz, nabídne dětský den a prohlídky

Běžně nepřístupný románský kostel sv. Jakuba v Církvici ( v části Jakub) zahajuje poprvé v historii každodenní provoz. Slavnostní otevírání turistické sezony doprovodí 1. června zajímavý program pro děti i dospělé. Od 13 do 17 hodin dětský den, v 16 a 17 hodin komentované prohlídky kostela (maximální kapacita 20 osob). Od 19 hodin je na programu koncert na varhanní pozitiv v podání Michala Hanuše. Rezervace na prohlídky a koncert na rezervace.sedlec.info.   Vstupné dobrovolné.

Kostel bude od 3. června nově otevřen veřejnosti každý den od 10 do 16 hodin.

Kostel sv. Jakuba je jedním z nejstarších románských památek na území České republiky. Slavnostně byl vysvěcen v roce  1165, o čemž svědčí zakládací listina, která byla nalezena při rekonstrukci v roce 1846. Slavnostního svěcení se tehdy účastnil i král Vladislav II. s manželkou Juditou, což svědčí o tehdejším vysokém významu stavby. Kostel je pozoruhodný zvláště svou jižní stranou, která je bohatě zdobena románskými plastikami. Tato pískovcová výzdoba představuje největší dochovaný soubor plastik z tohoto období na území ČR.

V areálu kostela navíc bude od června možné vidět výrobu nové zvonové stolice, a to původní metodou za užití historických nástrojů. Výroby se ujal mistr tesař Petr Růžička, který již pracoval na zvonové stolici pro kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře. Do příští sezóny bude kostel nejen znovu osazen historickými zvony, ale v prostorách nynější sakristie, která prozatím není přístupná, chystáme novou expozici o historii kostela.

Návštěvníky srdečně zveme do naší románské perly!

tz

 

Zavřít menu