Představitelé hornických a hutnických spolků České republiky se setkali v Dačického domě v Kutné Hoře

Valná hromada Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky se konala v pátek 5. listopadu v Dačického domě v Kutné Hoře. V České republice je 28 spolků, setkání se účastnili zástupci většiny z nich. Pořadatelem setkání v Kutné Hoře byl tentokrát kutnohorský Hornický spolek Barbora z.s., jehož místopředseda Petr Zeman ocenil, že město pro tyto účely zapůjčilo prostory Dačického domu.

Poté, co dozněla hornická hymna, představitele hornických a hutnických spolků z ČR ve městě přivítal místostarosta Vít Šnajdr (Piráti).  „Je pro nás ctí, že jste si pro pořádání valné hromady vybrali náš Dačického dům a že budeme moci v příštím roce hostit setkání hornických měst. Kutná Hora je Mekkou českého hornictví a věřím, že setkání proběhne tak, že budou všichni spokojeni,“ řekl místostarosta a doplnil, že byla ustanovena pracovní skupina, která se přípravou této prestižní události zabývá.

Již 26. Setkání hornických měst a obcí se v Kutné Hoře uskuteční od 23. do 25. září 2022. Na akci se budou podílet spolu s městem a Hornickým spolkem Barbora  také obě kutnohorské farnosti, České muzeum stříbra, GASK atd.  Jak místostarosta naznačil, v plánu je i jedno překvapení pro účastníky. V přípravě jsou i webové stránky zaměřené na tuto událost.

Sdružení hornických a hutnických spolků ČR sdružuje jednotlivé spolky v ČR, které mají stejnou nebo podobnou náplň jako je například  rozvíjení, udržování hornických tradic, montání průzkum, záchrana hornických technických památek atd. Prostřednictvím tohoto sdružení vzniká velice silná podpora a zároveň tak dochází k vzájemnému předávání informací,  především zkušeností mezi jednotlivými organizacemi, což je velmi důležité pro udržení jednotlivých, ale i společných projektů.

pra

Zavřít menu