Při Ortenáliích uvedli studenti v pyžamech pásmo básní Uspávanky

Večer plný kultury si 13. června opět užili studenti a přátelé Gymnázia Jiřího Ortena, neboť se již po třetí opakoval úspěšný ročník takzvaných Ortenálií.

Ortenálie, jak už název, odvozený od básníka a umělce Jiřího Ortena napovídá, je kulturní akce plná divadelních vystoupení recitace a dobrého jídla a pití.

Již od pěti hodin byl připraven bohatý program. Vystoupili studenti V3A, oděni tematicky pouze v pyžamech, neboť jejich vystoupením bylo pásmo básní od Jana Skácela s názvem Uspávanky. Poté se představila třída V4A s pohádkou Třetí sudba, což jsou klasické pohádky na motivy spisovatele Hanse Christiana Andersena, plné vtipných narážek a postav, z nichž největší úspěch získala služebná s komickým italským přízvukem.

Zhruba o půl sedmé převzali štafetu herci ze školního divadelního spolku Dramaťák, kteří připravili podívanou ve formě pásma Shakespearových her. Diváci tak mohli vyposlechnout dojemný příběh nešťastné lásky Romea a Julie, zasmát se nad scénami z komedií Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské a Jak se vám líbí. Zapřemýšlet nad scénou ze hry Lady Macbeth. Prohlédnout napůl šílený život Hamleta a závěrem se zhrozit nad vraždou Desdemony v útržku hry Othello.

Diváci tedy mohli zapřemýšlet, zasmát se a někteří možná i zavzpomínat na výuku literatury a českého jazyka. A v závěru si samozřejmě nabídnout i něco dobrého k snědku ve školní jídelně, kde byl připraven raut.

Hlavními iniciátorkami byly paní učitelky Králová a Peková, kterým patří bezpochyby respekt za úsilí i čas, který do této aktivity navíc vložily. Taktéž patří úcta studentům, kteří ve svém volném čase cvičili, připravovali se a mají o drama a literaturu zájem.

Z mohutného potlesku diváku lze rozpoznat, že akce se velmi vyvedla, a tak byl třetí ročník Ortenálií završen.

Josef Stanislav Treml

Zavřít menu