Kurz kreslení pod vedením malíře a restaurátora Marka Králíka připravilo pro zájemce všech věkových kategorií centrum Špalíček. První lekce je naplánována na pondělí 16. září a je zdarma. Lekce jsou určeny pro laiky s talentem i bez zjevného talentu a všem, kteří se chtějí naučit něco nového a něco jinak. ………………………………….

S malířem, restaurátorem a, bůhvíčím ještě, prostě s Markem Králíkem jsem se seznámila shodou velkých náhod – ať už náhody existují nebo ne. To jsme takhle jednou seděli s Františkem a Silvií  Pokornými z Divadélka Kůzle na jednom z našich řídkých, ale milých  setkání a já jsem si povzdechla, jak moc mi ve Špalíčku chybí výtvarná práce. Tvořivé dílničky pro děti? Super, ale… Co pro dospělé, kde se máme realizovat my? Kde se máme naučit něco nového, udělat si radost, kde se pokusit ztvárnit svoje představy a jak?  Já třeba nenamaluji ani sluníčko, ale hrozně bych to chtěla umět.

Na tu jiskru v jejich očích dnes vzpomínám s úsměvem. Velmi zvolna a velmi nenápadně mi začali vypravovat: „Víš, my máme kamaráda… A ten kamarád je, nějakou shodou okolností, představ si, malíř… A další náhodou je to učitel… No a aby toho nebylo málo, tak sem docela často jezdí… No, třeba by… Můžem mu na tebe dát telefon?“ Mohli!!! A tak jsem jednoho dne zmáčkla zelené tlačítko na svém mobilu a ozval se veselý sympatický hlas pana výtvarníka, který, světe div se, měl přesnou představu o tom, co by pro mě a mně podobné mohl udělat. A tak jsme se domluvili, že se potkáme..

A já jsem s údivem zjistila, že všichni mí přátelé, kterým jsem se o tomhle plánovaném setkání zmínila, Marka znají a mají ho rádi. Super, to mě zaujalo a tak jsem se rozhodla, že si pár informací zjistím předem. A protože internet je fenomén, jak zpívá František Pokorný v jedné ze svých nových písní, snažila jsem se ho využít a něco se dozvědět.. Ouha, žádný velký výsledek… Jak může být někdo v dnešní době úspěšný ve svém oboru a nebýt (kromě několika krátkých větiček) na internetu? To jde? Ledaže by to sám chtěl. Chtěl, jak jsem se posléze dozvěděla. Takže jsme se potkali. Kromě informací, že je opravdu učitel, že učí děti na 2. stupni i dospělé s talentem i netalentem, a že mu práce dělá radost, jsem si i osobně ověřila, že se skutečně usmívá rád, že umí poslouchat, co mu říkáte a zároveň dlouho a zajímavě vyprávět. V tuhle chvíli jsem přesvědčená, že je to člověk, kterého ve Špalíčku chceme a je schopný a ochotný předat každému – malému i velkému, který chce poslouchat a něco se naučit, alespoň trochu toho, co sám umí a zná. Takže, pokud mezi ně patříte, budeme se na vás těšit.

Kateřina Špalková

 

V pondělí 16.9. od 17 hodin ve Špalíčku, Studentů 145, Kutná Hora, sídliště Šipší vedle ZŠ Jana Palacha. Zkusíme si  zarelaxovat s tužkou a papírem pod vedením mistra v oboru. Lekce jsou určeny pro laiky s talentem i bez zjevného talentu a všem, kteří se chtějí naučit něco nového a něco jinak. … Setkání bude cca na 2 hodiny a toto první bude ZDARMA. Nutné je se předem přihlásit smskou (jméno a Váš e-mail) na tel.: 724 341 406.

 

Marek Králík
Syn malíře Františka Králíka. Vystudoval umělecká řemesla na Střední výtvarné škole v Praze. Vyučený rytec kovů. Od r. 1987 se věnuje restaurování kovových sakrálních památek, zejména cínových a litinových. Člen sdružení Středočeských výtvarníků Unie výtvarných umělců. Od r. 1992 restauruje také kovové prvky historické i soudobé architektury. Průběžně se věnuje malířství a sochařství. Orientuje se na kresby a reliéfy. Celá jeho malířská tvorba je zaměřena na člověka, figuru a akt.

 

.

Zavřít menu