Projekt spolku Pod Horami pro žáky základních škol v Kutné Hoře: Jaký pán, takový krám

Je název projektu, který realizuje spolek Pod Horami pro žáky základních škol v Kutné Hoře. Projekt podpořilo město Kutná Hora a je o něj opravdu zájem, který trvá nepřetržitě od května až do těchto dní. Pouze za říjen bylo realizováno deset výukových programů, jichž se zúčastnilo 234 žáků. O program jeví zájem i školy z Čáslavi a dokonce i ze vzdáleného Hradce Králové.

O čem nový program je? O krámech, jak jinak. A také o tržištích v Kutné Hoře. Samozřejmě o těch historických. Žáci v doprovodu lektorky procházejí Kutnou Horu odshora dolů, konkrétně od soudu až ke Kozlíkům a lektorka jim vykládá, kde jaký krám byl a jak se kdysi v Kutné Hoře obchodovalo. Žáci mají k dispozici pracovní list, do kterého si zapisují poznámky a také luští, na kterém z kutnohorských náměstí bylo jaké tržiště. Dozvědí se tak nejenom o trhu obilním či rybném, ale i to, že nejenom České Budějovice i Kutná Hora, měla svoje masné krámy – kamenný obchod, v němž maso a uzenářské výrobky prodávali v jednotlivých kotcích kutnohorští řezníci. Obdobně v chlebových lávkách, které byly přistavěny ke středověkým masným krámům, se prodával chléb a pekařské výrobky. O takové konkurenci se nám dnes může jen zdát. Nejvíce se ale dětem líbí pekáčové báby. Jde vlastně o formu pouličního rychlého občerstvení 19. století, při němž pekáčová bába přímo na ulici na malých kamínkách pekla v pekáčku třeba šunkafleky a kupujícím je servírovala přímo do dlaně. Ani ubrousek či tácek nepotřebovala. Jejích následovníky jsou pouliční prodejci pečených kaštanů, kteří se tu a tam objevují v Kutné Hoře v předvánoční čas dodnes.

K projektu jsou připraveny výukové programy ve dvou variantách. První je věnovaný terénní regionální výuce a žáci, především z druhého stupně, si raději vybírají tu delší variantu. Druhý program je zaměřený na Kupecké počty, ale o tom až příště.

PhDr. Pavel Novák

Zavřít menu